Sota el lema “Som futur, participa” s’ha celebrat la VII trobada de l’ambient Plataformes de la Inspectoría Salesiana Maria Auxiliadora. Prop de 400 treballadores i treballadors dels diferents projectes i programes de les entitats socials han treballat sobre la importància de la participació juvenil.

Per: FISAT

La participació juvenil és un dels elements centrals del nostre treball com a entitats socials salesianes. Reconeixem la participació juvenil com un dels pilars bàsics de qualsevol ambient educatiu salesià. Així ho va voler Don Bosco, que va fer de la pedagogia de la confiança, un element essencial perquè tot cobrara sentit a les seues cases.

El fil conductor de la trobada, celebrat en modalitat en línia, ha sigut les diferents experiències de participació tant les que es donen en els projectes i recursos de les plataformes socials com en altres entitats.

Han obert la jornada Joan Valls, coordinador inspectorial de Plataformes Socials Salesianes, i Pepe Alaman, de l’àrea de Pastoral.

Valls ha valorat el nou escenari d’esperança que s’obri a través del nomenament en primer lloc del papa Leon XIV amb la seua aposta per la pau i bastir ponts; Fabio Attard, nou Rector Major dels Salesians amb una clara opció per la joventut i entre ella la més vulnerable; i finalment Rafael Bejarano, com a nou conseller general per a la Pastoral Juvenil.

Pepe Alaman, encarregat de l’oració i Bon dia, ha convidat a reflexionar sobre la implicació dels educadors i educadores i sobre el seu paper com a facilitadors de la participació i el protagonisme juvenil.

Experiències de participació inspiradores

En esta trobada s’ha comptat amb la participació d‘Esther Martinez, Presidenta del Consell Valencià de la Joventut i Alejandro García, President Associació Los Glayus.

Esther ha reflexionat sobre els processos de participació des de la seua experiència en els centres juvenils salesians i ara en el seu rol com a president del consell. Esther ha destacat la importància de crear els espais adequats per a la participació i l’acompanyament. Ha posat l’accent en la participació efectiva, destacant com a clau blindar l’objectiu de la participació. “La participació ha de ser real i que genere un impacte i tinga unes conseqüències. Si no es té en compte pot crear frustració en les persones als qui se’ls ha demanat la participació”.

“Tenim el poder d’empoderar als jóvens i les jóvens i canviar la realitat perquè tinguen els seus espais de participació”.

Alejandro García, des de la seua experiència de més de 30 anys promovent la participació infantil, va desenrotllar la seua exposició prenent l’exemple dels xiquets i xiquetes com a paradigma dels desempoderados. “En els nostres processos d’acompanyament podem empoderar a xiquetes i xiquets i eixa metodologia extrapolar-la a altres col·lectiu”.

Alejandro García, va remarcar la idea de construir una societat per a les xiquetes i els xiquets perquè així construirem societats millors per a totes les persones.

I va posar l’accent en la importància de cuidar a la infància en el present, en contraposició al seu tracte actual en el qual es forma al xiquet/a per a un altre temps que vindrà, en lloc d’adonar-se del que és la infància i alimentar-la, no sols per a eixe xiquets, sinó per a tota la humanitat.

Bones pràctiques

En les bones pràctiques s’han conegut cinc projectes que han assentat amb èxit diferents models de participació:

Projecte NEU. Fundació Magone. Participació des de la perspectiva de disseny i execució de projecte.
Col·lectiu Extutelat. Fundació Don Bosco. Participació des de la perspectiva dels i les jóvens.
Avaluació de Pla Estratègic. FISAT. Participació amb tots els òrgans i àmbits d’una entitat.
Pràctica de processos de participació en una entitat. Aldeas Infantiles.
Pràctica de metodologies sobre participació i protagonisme juvenil – CEPSS

Treballs participatius

Finalment, s’han donat a conéixer dos projectes col·laboratius de les tres entitats: Projecte marc Bordone d’inserció sociolaboral i projecte marc Pisos d’emancipació juvenil.

Dos experiència desenrotllades al llarg de més d’un any per a crear un projecte marc d’estes tipologies, per a treballar des de les tres entitats amb unes directrius, una metodologia i uns objectius comuns.

La trobada inspectorial és una proposta formativa i un espai de compartit dirigida als equips educatius dels diferents projectes i recursos de les tres entitats que conformen les Plataformes Socials Salesianes de la Inspectoria María Auxiliadora, Fundació FISAT, Fundació Don Bosco i Fundació Magone, que s’agrupen sota la marca Salesians Social.