Divendres passat es va celebrar a Lió la 14a edició del festival internacional de cinema organitzat per la pastoral juvenil salesiana de França, Festiclip. El Taller de cinema Don Bosco de la Fundació Ángel Tomás – FISAT que participava amb el curtmetratge “No són ximpleries, en la categoria de Millor pel·lícula estrangera, al costat de Portugal i Irlanda, s’ha alçat amb el guardó en aquesta categoria.

Per: FISAT

El premi al curtmetratje en el Festiclip és excel·lent reconeixement a un treball dut a terme per l’equip del Taller de Cinema Don Bosco, una activitat que parteix de la Pastoral de FISAT i en la qual participen joves dels projectes socials de les plataformes de Sant Joan Bosco i Sant Antoni Abat de València, i Salesians Borriana. Des del Taller de Cinema Don Bosco, Manuel Tarín destaca: “Els participants han tingut una experiència molt enriquidora de convivència amb altres adolescents europeus i han rebut un important reforç al seu treball”.

Festiclip

Festiclip està organitzat pel taller multimèdia dels Salesians de Don Bosco i dirigit a joves estudiants de secundària. El seu lema és “les pel·lícules per i per als joves” i els seus objectius són promoure el vídeo com una eina d’ensenyament, fomentant la creativitat i l’esperit crític dels joves.

En la trobada audiovisual s’han realitzat diversos tallers d’intercanvi d’experiències entre els participants. Els acompanyants adults de totes les delegacions han pogut constatar que en tots els curtmetratges el jove està en el centre de la proposta, sent protagonistes en quasi tots els aspectes de la producció de cada film. En els curtmetratges, malgrat utilitzar recursos expressius diferents, s’han trobat coincidències en els temes que tracten, que representen les inquietuds dels joves europeus. Els temes més repetits han sigut l’addicció a les xarxes i la tecnologia, l’embaràs adolescent, l’assetjament escolar, els moviments migratoris, la identitat sexual i les qüestions relatives a la desigualtat de gènere.

En aquesta edició han participat 10 delegacions de França i tres estrangeres (Portugal, Irlanda i Espanya), sumant uns 130 participants en total.

La trobada va finalitzar amb la gala de projecció dels 13 curtmetratges i un emocionant lliurament de premis que va durar fins a ben entrada la matinada.

El salesià Jacques Rey, president del jurat, en entregar el premi va dedicar unes emotives paraules a la delegació espanyola: “Heu tingut la valentia per a abordar aquest tema del comportament dels homes amb les dones. Gràcies perquè és una lluita a dur a terme i gràcies per animar-nos a tots a participar en ella”, arrancant una bonica ovació del públic assistent a la gala.

“No són ximpleries”

“No són ximpleries” és un curtmetratge sobre igualtat de gènere realitzat per un grup de huit adolescents de les plataformes socials de Sant Joan Bosco, Sant Antoni Abat i Salesians Borriana. El projecte educatiu reflexiona sobre una determinada visió del gènere en alguns contextos adolescents. La història està construïda a partir de l’experiència real dels participants en un taller vivencial sobre les lletres de moltes cançons de reggaeton. Després d’analitzar-les i prendre consciència del seu contingut, van haver de recitar-li-les entre ells i comunicar-se el que sentien. L’experiència va produir una nova consciència molt interessant que s’ha pretés plasmar en el curt.