La Fundació Ángel Tomás – FISAT reforçarà l’any 2020 el seu programa d’inserció sociolaboral Somos Parte gràcies a les ajudes concedides per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF per a l’exercici 2019. També han sigut beneficiaris de l’IRPF els projectes de suport educatiu per a menors en risc d’exclusió social a la Comunitat Valenciana; i els centres de dia de menors en risc d’exclusió social de la ciutat de València.

Per: FISAT

Durant el 2018 i 2019 la Fundació Ángel Tomás ha apostat pel programa d’inserció sociolaboral Somos Parte, implantat a València, Alacant i Cartagena, dirigit a joves i persones en situació de risc o exclusió social: migrants, persones exrecluses i persones privades de llibertat que compleixen l’últim tram de la seua condemna en el centre penitenciari Antoni Asunción Hernández a Picassent.

Durant aquests mesos s’ha atés 221 persones a través d’aquest programa a la Comunitat Valenciana, i a més de 300 incloent la Regió de Múrcia, en concret Cartagena.

L’objectiu del programa Somos Parte és dotar a les persones participants d’eines que augmenten la seua ocupabilitat i els permeten accedir al mercat laboral. Aquestes eines són: Tallers, cursos i orientació individual facilitades per un equip multidisciplinari de professionals de diferents àmbits.

Gràcies a les noves ajudes rebudes, FISAT podrà ampliar el nombre de persones ateses i ampliar els recursos per a millorar la inserció sociolaboral, ampliant la seua intervenció en col·lectius especialment vulnerables com les persones que han estat privades de llibertat i migrants.

Des de FISAT celebren l’oportunitat que s’obri per a la inserció sociolaboral amb el suport econòmic del programa Somos Parte. “L’accés a l’ocupació en els processos d’integració de persones en situació de vulnerabilitat és de vital importància”, explica Alicia Martí, coordinadora del programa. “El treball és fonamental per al desenvolupament d’un model de vida digne, autònom i independent i millorar el grau d’ocupabilitat dels joves i persones vulnerables és un dels pilars per al seu desenvolupament personal i social. La seua inserció laboral és la base imprescindible per a la seua autonomia per aquest motiu el nostre projecte d’inserció laboral juga un paper important”.

En 2019 FISAT ha desenvolupat tres línies específiques dirigides a: joves, persones privades de llibertat i exreclusos/es.

Somos Parte Picassent i Explorats

Des del programa de Somos Parte a València s’ha començat a treballar amb persones que estan privades de llibertat així com amb persones que ja han complit la seua condemna. En el primer projecte, Somos Parte Picassent, s’ha intervingut en un entorn de privació de llibertat per a la integració social de reclusos, prestant una atenció integral al procés d’inserció sociolaboral de reclusos del mòdul 1 del Centre Penitenciari “Antoni Asunción Hernández” en la unitat de compliment, mitjançant el foment de l’autonomia, processos de formació i acompanyament personalitzat amb estructures adaptades a les seues necessitats.

Amb el segon projecte, Explorats, s’ha continuat la intervenció i acompanyament de persones que ja han complit la seua condemna, oferint un itinerari adaptat a les necessitats d’aquest col·lectiu. En l’àmbit laboral, la població reclusa, una vegada finalitza la seua condemna, a penes troben oportunitats per a exercir un treball. Estan desorientades i tenen escassos recursos personals i socials per a iniciar o reprendre la cerca d’ocupació.

L’aposta de FISAT per aquest col·lectiu en concret naix de l’experiència adquirida a través del programa Grupo Martes que atén persones amb addiccions també en règim de privació de llibertat. “Els estudis demostren que aquells reclusos que tenen bones expectatives en el mercat de treball presenten una reincidència menor respecte altres que mantenen baixes perspectives de treball, reincidint més”, afig Martí.

Al mes d’octubre es va posar en marxa el curs d’Especialista en ús d’eines i maquinària de manteniment de jardins en col·laboració amb l’Escola Mediambiental Don Bosco, una experiència molt ben valorada per FISAT que ara, gràcies a les ajudes de l’IRPF tornarà a oferir en 2020.

Somos Parte basa la seua metodologia en un pla individual, l’acompanyament durant el procés, i a facilitar eines que sumen a aquest pla per a acostar a les persones participants al mercat laboral. Entre els recursos s’ofereixen tallers de cerca activa d’ocupació, habilitats orientades a l’ocupació, digitalització i treball d’emocions.

Paral·lelament, atesa la demanda del mercat laboral i en col·laboració amb altres entitats i centres de formació ha oferit capacitacions professionals en Peó de triatge, Auxiliar de logística, Neteja en entorns sanitaris, Fabricació digital, Manteniment d’instal·lacions, Cambrer/a i ajudant de sala: curs d’Especialista en ús d’eines i maquinària de manteniment de jardins.

Finançadors 2018-2019 • Somos Parte València ha sigut finançat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives IRPF, Diputació de València i Ajuntament de València.

• Somos Parte Picassent és un projecte dins del programa Somos Parte València finançat per la Obra Social la ”Caixa”.

• Somos Parte Alacant és un projecte de la Fundació Ángel Tomás finançat pel Fons Social Europeu (FSE) a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana. Es tracta d’una “Actuació cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020”.

Altres programes beneficiaris de les ajudes dirigides a la realització de programes d’interés general per a atendre finalitats de caràcter social amb càrrec al tram autonòmic de l’assignació tributària del 0,7% de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, per a l’exercici 2019, han sigut: els projectes de suport educatiu per a menors en risc d’exclusió social a la Comunitat Valenciana; i els centres de dia de menors en risc d’exclusió social de la ciutat de València.