El programa d’inserció sociolaboral, Somos Parte Cartagena en col·laboració amb Bankia i Fundació Caja Murcia, ha treballat durant 2020 en la millora de l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat. Des de juny fins a desembre de 2020 s’ha acompanyat a 87 destinataris/es directes en la cerca d’una ocupació.

Per: FISAT

Aquestes accions han sigut possible gràcies a la Convocatòria d’Ajudes d’Acció Social llançada per Bankia i Fundació CajaMurcia a la Regió de Múrcia per a la realització de projectes que milloren la vida de col·lectius en situació de vulnerabilitat. El projecte Somos Parte Cartagena de la Fundació Ángel Tomás- FISAT ha sigut beneficiària de 3.000 euros.

El projecte Somos Parte per a la Regió de Múrcia està dirigit a persones en situació de vulnerabilitat, en risc d’exclusió social. Atés l’estudi «Condicions de vida i benestar social de la població en risc de pobresa i exclusió a la Regió de Múrcia» de 2019, de EAPN RM, es relaciona l’activitat econòmica amb la taxa de pobresa, sent més alta per a la població en atur (64,4%). Dins de la població ocupada, 2 de cada 10 persones es troben en situació de risc de pobresa, la qual cosa suposa la baixa qualitat de l’ocupació i la insuficiència dels salaris per a cobrir les necessitats bàsiques de les persones.

L’objectiu general del projecte de FISAT en col·laboració amb Bankia i Fundació CajaMurcia ha sigut augmentar l’ocupabilitat de les persones en situació d’exclusió social i alta vulnerabilitat, mitjançant l’adquisició de competències professionals, que els permeten la integració social i laboral, garantint una autonomia i una adequada qualitat de vida.

El projecte dóna resposta a la necessitat d’acompanyament de persones en procés d’inserció laboral atenent qüestions com la falta d’habilitats personals, socials i de millora de l’ocupabilitat; desconeixement d’eines digitals per a la cerca d’ocupació; falta d’un objectiu professional; falta d’acompanyament en la inserció i mediació amb l’empresa; falta de formació que millore la seua inserció laboral i falta de sensibilització del teixit empresarial per a la inserció laboral.

Somos Parte basa la seua metodologia en un pla individual, l’acompanyament durant el procés, i a facilitar eines que sumen a aquest pla per a acostar a les persones participants al mercat laboral. En 2020 s’han desenvolupat tutories individualitzades per al disseny i seguiment d’itineraris d’inserció; s’han impartit dos cursos de capacitació d’Auxiliar de magatzem; formació en empreses per a dotar a les persones participants d’una experiència professional; a més, els participants han rebut diversa formació per a millorar la seua ocupabilitat a través dels tallers: HOPE, per a millorar les habilitats orientades per a l’ocupació; BAE per a la cerca activa d’ocupació; expressar-te per a treballar la intel·ligència emocional, i el taller Digitaliza2 per a combatre l’analfabetisme tecnològic.

Natalia, una de les beneficiàries del projecte Somos Parte Cartagena, ha realitzat l’itinerari d’inserció sociolaboral, d’acompanyament i formació. Natalia valora el seu pas pel recurs i destaca la il·lusió de tornar a buscar treball i l’oportunitat de superar les seues pors. “M’emporte bons moments. M’han donat l’oportunitat de superar-me”.