Més de 200 persones han participat en la trobada de final de curs organitzat des dels espais ATÈS de la fundació FISAT. Destinataris i destinatàries dels projectes Somos Parte, Alraso i Despega de València, Alacant i Borriana van acudir a la proposta lúdica i de temps lliure en l’entorn natural del Llac d’Anna.

Per: FISAT

Un total de 205 persones entre participants dels projectes i les seues famílies, professionals i persones voluntàries no van voler perdre’s un dia pensat per a reforçar llaços i continuar creixent.

A la cerca del tresor

El dia començava amb un bon dia en el qual es recordava el valor de cada persona per a fer del món un lloc millor i es convidava a totes les persones participants en la trobada a compartir al llarg del dia el seu major tresor: ells i elles mateixes. Així, es presentava l’activitat del matí: la cerca del tresor. Es van formar 10 grups heterogenis, amb persones de diferents edats, procedències i rols dins de l’entitat, que al llarg del matí van haver de superar diferents proves per a aconseguir les peces del tresor.

Havent dinat, van compartir una vesprada de piscina, música i jocs de taula, que culminava amb un moment de ball al ritme de cançons com a “Mare terra” de Chayanne. Per a finalitzar, va tindre lloc un moment de bona vesprada en el qual es va presentar el resultat d’una de les proves d’al matí: quatre llenços en els quals inicialment hi havia un mapamundi dibuixat, i on ara apareixien les petjades de les mans de totes les persones que havien participat d’aquest dia.

En activitats com aquesta i en el dia a dia dels Espais ATÈS, participen persones de tots els racons del món, i les línies de les fronteres es dilueixen per a donar pas a la diversitat, l’aprenentatge mutu, el respecte i l’acolliment. Cadascuna de les zones va poder emportar-se com a record un d’aquests llenços.

ATÈS (Ángel Tomás Espai Social) és el nom dels espais on FISAT realitza atenció diürna integral a persones joves i adultes. Això es fa actualment a través de tres serveis principals: Despega (atenció psicosocial), Somos Parte (inserció sociolaboral) i Alraso (acolliment, convivència i interculturalitat). La trajectòria de cadascun d’aquests tres projectes va portar a l’entitat al començament de 2022 a realitzar una aposta per potenciar la integralidad de l’acompanyament que s’oferia, materialitzada en aquests espais multidisciplinaris, liderats per les tipologies de Desenvolupament Comunitari i Inserció Laboral de FISAT.

Al llarg de l’any 2022 van participar prop de 1.000 persones en els ATÈS de tota Comunitat Valenciana, a través de:

  • Atencions individualitzades de Treball Social (Despega)
  • Atencions individualitzades de psicologia (Despega)
  • Suport en la cerca d’habitatge i ajudes econòmiques urgents i puntuals (Despega)
  • Atencions individualitzades d’assessoria jurídica (Alraso)
  • Itineraris individualitzats per a la inserció sociolaboral (Somos Parte)
  • Tallers per al foment de l’ocupabilitat (Somos Parte)
  • Cursos de capacitació i pràctiques en empreses (Somos Parte)
  • Tallers grupals sobre qüestions administratives (Despega)
  • Grups de suport psicològic (Despega)
  • Cursos de castellà (Alraso)
  • Activitats de Tàndem per a la pràctica del castellà i la generació de xarxes interpersonals (Alraso)
  • Activitats dirigides a persones migrants per al coneixement i interacció amb l’entorn (Alraso)
  • Espais de diàleg intercultural (Alraso)
  • Activitats per al foment del desenvolupament comunitari a través de l’esport.

En aquest 2023, es continua donant aquests serveis i caminant en la consolidació dels espais ATÈS com a lloc de referència per a les persones participants. El resultat està sent altament enriquidor, perquè es combina la cobertura de necessitats més bàsiques i l’acompanyament a l’exercici de drets fonamentals, amb la participació social activa, la generació de xarxes interpersonals i el desenvolupament d’un model de relació interpersonal basat en la interculturalitat, la celebració de la diversitat i el suport mutu. Ara, amb l’arribada de juliol, comencen les activitats de “Estiu ATÈS” en totes les zones on cada setmana, es realitzaran activitats grupals promogudes des de cadascun dels tres serveis, que combinaran objectius més socioeducatius amb el dinamisme i l’ambient que caracteritzen a l’estiu.