Des de finals de 2020 s’han posat en marxa les noves instal·lacions de ATÊS, un centre social obert a la comunitat que pertany a la casa salesiana de sant Antoni Abat.

Per: FISAT

Actualment acull els projectes de la Fundació Ángel Tomás – FISAT: Somos Parte València per a la inserció sociolaboral; Alraso València per a l’atenció i acolliment de persones migrants i Grupo Martes, per a l’atenció i suport en conductes addictives.

Precisament, aquest espai, cedit per la Fundació Rafaela Louise Llaudes, era utilitzat habitualment per Grupo Martes per a les reunions setmanals, a més d’acollir altres activitats d’aquest projecte.

Gràcies al finançament de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’IRPF, aquestes instal·lacions han pogut ser remodelades i condicionades per a convertir-se en un centre social per a promoure activitats i accions a favor de la comunitat. ATÈS, per la seua ubicació – plaça Tierno Galván a València- i en estar a peu de carrer, brinda l’oportunitat d’obrir-se al barri i poder ser un recurs pròxim.

ATÈS és l’acrònim de “Ángel Tomás Espai Social” i rep el seu nom en memòria d’Ángel Tomás, salesià fundador de Grupo Martes i promotor dels projectes socials a la casa salesiana de sant Antoni Abat.

“Hem volgut mantindre el nom d’Ángel Tomás vinculat a la fundació salesiana perquè representa un model d’atenció, la sensibilitat especial cap als altres i el treball cap a la dignitat de totes les persones”, explica Segundo García, director de Salesians sant Antoni Abat.

ATÈS compta amb més de 200 metres quadrats; tres espais per a l’atenció dels projectes; una sala de reunions i un espai polivalent denominat aula taller Bordone, en referència al primer aprenent amb contracte que va aconseguir signar Don Bosco amb el seu patró. El document subscrit entre Don Bosco i Carlos Aimino, mestre vidrier, va passar a la història com el primer contracte entre un aprenent i un patró.

“Hem volgut fer referència a aquesta fita en la lluita pels drets laborals perquè precisament ATÈS acull el projecte d’inserció sociolaboral, Somos Parte, que treballa per l’ocupabilitat de les persones en situació de vulnerabilitat per al desenvolupament d’un model de vida digne, autònom i independent”.

La plataforma social salesiana de sant Antoni Abat compta amb els projectes de residència d’acolliment de menors Casa Don Bosco València; llars d’emancipació Pisos Magone; centre de dia i projecte de suport educatiu Don Bosco, Somos Parte, Alraso València i Grupo Martes.