Afrontar el perill que els fills i les filles siguen consumidors de cànnabis; estar ben informat de com previndre o detectar el consum de drogues; promoure un ús responsable de les xarxes socials, videojocs, mòbils…; ser conscient dels interessos creats entorn al joc. Tot això pot fer-nos una mica menys vulnerables encara que no infal·libles enfront de les addiccions.

Por: FISAT

​Grupo Martes, projecte de la Fundació Ángel Tomás-FISAT, va oferir aquesta setmana una xerrada sobre les diferents addiccions que actualment més afecten la joventut  joves des d’edats primerenques; cànnabis, xarxes socials, sexting, videojocs i les cases de joc. L’activitat, promoguda per l’AMPA de Salesians Sant Antoni Abat, va tindre un bon acolliment entre mares i pares del centre així com dels projectes de la plataforma social. Moltes preguntes, reflexions i plantejaments van enriquir la trobada que busca sobretot aclarir dubtes i proporcionar informació i eines per a previndre.

Maria Morató, psicòloga i educadora en Grupo Martes; i Vicente Serrano, coordinador de Grupo Martes van impartir la sessió.

El perill del cànnabis, a més de la llarga llista de conseqüències que comporta el seu consum és que “és una droga socialment acceptada, més que l’alcohol i el tabac”, explica Maria Morató. “Sobre la qual a més existeixen moltes creences errònies amb les quals es justifica el seu consum”. Entre elles considerar-la una substància natural i per tant no nociva perquè prové d’una planta; que si no es consumeix diàriament no suposa un problema, o que el seu consum cura el càncer i altres malalties.

Entre els seus efectes destaquen la deterioració de l’atenció, baixa concentració, risc de desenvolupar psicosi o la síndrome amotivacional. “Aquest últim implica que la persona deixa de fer coses que abans li motivaven com por ser practicar esport”.

Les addiccions que més preocupen hui dia: videojocs, xarxes socials i cases de joc

Els nous perills han entrat amb força i com explica Morató són igual d’addictius que les substàncies, “funcionen de la mateixa manera a nivell cerebral”.

Enfront dels videojocs és important conéixer a quins juguen, si són adequats per a la seua edat (codi PEGI), si juguen en obert, és a dir online amb altres jugadors amb els quals es poden comunicar sense conéixer-se.

Tant per als videojocs com per al mòbil o altres dispositius de pantalla la recomanació és utilitzar-los en espais comuns, no deixar que disposen d’ells per exemple en els seus dormitoris, si juguen online que no utilitzen cascos, no usar abans d’estudiar perquè disminueix la concentració o abans d’anar-se a dormir perquè estimulen.

A més, és important “establir unes regles de joc, negociar-les, parlar i revisar el seu compliment en comú”, recomana Vicente Serrano, coordinador de Grupo Martes.

És fonamental que els fills perceben que no se’ls resta atenció per estar pendents del mòbil. Alguns consells: llevar les notificacions del mòbil; o posar la manera avió quan estiguem amb ells/as

Factors de protecció

Tant Maria Morató com Vicente Serrano estan d’acord que la prevenció, com aquesta mena de xerrades informatives, han de començar a impartir-se en edats més primerenques, a partir de sisé de Primària. Actualment s’imparteixen en Batxiller. Perquè en moltes ocasions, ja no estem en fase de prevenció sinó d’atenció a l’addicció.

Alguns factors de protecció que s’han d’aplicar per a previndre són: fomentar la comunicació amb els fills i filles; conéixer els seus gustos; ocupar el temps lliure; treballar l’autoestima i la tolerància a la frustració.

Per a més informació o si esteu interessats en xarrades formatives contactar amb: grupomartes@fisat.és