Tot un any preparant aquesta gran setmana, tan esperada per a més de 200 xiquets i xiquetes de Cartagena i Elx, que podran gaudir d’uns dies intensos d’activitats lúdiques en els campaments urbans que se celebraran entre l’1 i el 7 d’agost.
Per: FISAT
El Campament Urbà de Cartagena i el Campament Urbà d’Elx de la Fundació Ángel Tomás arranquen el pròxim 1 d’agost. Es tracta d’una proposta lúdica i educativa perquè els menors de famílies amb escassos recursos tinguen una alternativa d’oci a l’estiu.
Tots dos projectes porten ja diversos anys de trajectòria, el més veterà, el d’Elx, es va iniciar en 2007 i en ell participen 135 menors amb edats compreses entre els 8 i els 13 anys. El Campament Urbà d’Elx va començar amb un xicotet grup que pertanyia a la Comissió d’Inclusió Social de l’obra de Salesians Elx. L’organització del campament ha anat evolucionant i ara són uns 100 voluntaris que, igual que des del principi, segueixen preparant les activitats i s’organitzen en equips coordinats per ells mateixos. Atenen a uns 180 xiquets i xiquetes derivats de les parròquies il·licitanes via Càrites, encara que també reben xiquets i xiquetes del col·legi Casablanca i del centre d’acolliment “La Caseta de Repòs” de la localitat.
Per la seua banda, el Campament Urbà de Cartagena convoca al voltant de 100 menors i més de 30 persones voluntàries. Aquest recurs social es presenta, des de 2015, com una alternativa de temps lliure a l’estiu per a xiquets i xiquetes de famílies amb escassos recursos. Els destinataris d’aquest projecte són xiquets i xiquetes i preadolescentes d’edats compreses entre 6 i 13 anys d’edat.
El Campament Urbà de Cartagena va començar fa quatre anys i per ell han passat més de 200 xiquets i joves i mig centenar de voluntaris. Es va iniciar com una proposta educativa on es plantejava donar una resposta lúdica, però ha evolucionat cap a una activitat d’educació no formal en la qual es treballen aspectes necessaris per al desenvolupament personal dels destinataris.
Els campaments urbans compleixen amb diversos objectius, no solament lúdics:
- Afavorir i consolidar la integració social de xiquets i xiquetes i preadolescentes en situació de risc social o exclusió social.
- Promoure la igualtat de gènere, la convivència en la diversitat i l’educació en valors.
- Sensibilitzar als destinataris en l’acolliment solidari i el diàleg intercultural.
- Oferir un espai de formació i promoció del voluntariat educatiu per a joves amb iniciativa.
En els campaments urbans es fa imprescindible la col·laboració dels voluntaris que responen a diversos perfils, des del jove amb iniciativa que cerca realitzar un servei en el seu temps lliure fins al jove compromès al llarg de tot el curs en altres tasques socials o educatives. Tots realitzen la formació que és vital perquè el desenvolupament del campament complisca amb les expectatives proposades. La franja d’edat del voluntari és àmplia, va des dels 18 fins als 50 anys.
Un altre factor important a destacar és el suport d’empreses, col·laboradors i l’administració local i serveis socials, que faciliten la realització del campament urbà gràcies a les seues aportacions i donacions.
La Fundació Ángel Tomás compta amb dos campaments urbans entre els seus projectes socials, tots dos es desenvolupen en les instal·lacions dels Salesians de les localitats respectives.