En el projecte de suport educatiu Don Bosco d’Alcoi, cada vesprada, 13 xiquetes i xiquets acudeixen a “fer els deures”, jugar, berenar i sobretot a gaudir d’un ambient d’acolliment i família. És un xicotet gran recurs educatiu en el qual es treballa en el desenvolupament personal i social dels menors, a través d’una intervenció d’educació integral i mitjançant activitats educatives, culturals i de temps lliure.

Per: FISAT

El PAE Don Bosco d’Alcoi pertany a la plataforma social de Salesians Joan XXIII però està obert a la ciutat per a donar resposta a una necessitat social. El nombre de places és molt inferior a la demanda. La llista d’espera duplica a les places disponibles, només amb les peticions que arriben dels centres escolars; a elles caldria sumar la llista d’espera que té Serveis Socials.

Actualment cinc persones voluntàries col·laboren en el PAE que coordina un educador social.

I què es fa en el PAE?

  • Es dona suport escolar, treballant la millora d’aspectes relacionats amb la seua inclusió en l’àmbit escolar i resultats acadèmics, en coordinació amb els seus centres educatius.
  • Se’ls facilita el descobriment de les seues qualitats i habilitats.
  • Es facilita l’adquisició d’hàbits de treball i d’esforç.
  • S’ofereix un marc de valors, competències i habilitats socials mitjançant activitats socioeducatives, culturals, d’oci i temps lliure educatiu.
  • Es treballa la sensibilització mitjançant activitats de prevenció.
  • S’ofereixen espais accessibles amb mitjans tecnològics per a trencar amb la bretxa digital.

Equitació i naturalesa
En aquest curs en el PAE Don Bosco d’Alcoi hi ha previstes moltes activitats perquè els xiquets i les xiquetes gaudisquen de l’esport, activitats en contacte amb la naturalesa. Destaca la visita als Parcs d’Alcoi i un curs d’equitació. Enguany, les xiquetes i xiquets rebran classes d’equitació. Aquest taller s’emmarca en les activitats d’iniciació en l’esport, on a més s’inclouen el bàdminton, voley, básquet, futbol, entre altres.

El PAE, xicotets grans projectes

Per què diem que els PAEs són xicotets grans projectes? Perquè com heu pogut llegir són moltíssimes les accions d’intervenció i les activitats que s’ofereixen als xiquets i xiquetes que acudeixen a aquestos recurs.

En el PAE es treballa en coordinació amb les diferents entitats socials de les zones on es situen, amb la finalitat de formar part de l’acció comunitària i establir estratègies comunes amb els diferents professionals que intervenen amb els menors destinataris/as i les seues famílies.

No obstant això, els projectes de suport educatiu són recursos infrafinançats. Malgrat ser un recurs bàsic tant per als menors com per a les seues famílies, es troben infravalorats per l’Administració pública en termes de finançament. Els PAEs reben subvencions anuals, derivades de l’assignació tributària del 0,7% de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), i de les entitats autonòmiques i regionals com a ajuntaments i diputacions. Unes subvencions a les quals cal presentar-se cada any i l’import del qual es desconeix fins que es concedeix, o no.

Col·laborar amb el PAE Don Bosco

Per això és tan important la col·laboració per a donar suport a aquestos recursos: a través del voluntariat i del suport econòmic d’empreses, sòcies i socis i entitats privades.

En el PAE Don Bosco comptem amb el gran suport de la Fundació Juan Bosco Siglo XXI i AITEX -Associació d’investigació de la Indústria Tèxtil.

Col·labora amb el PAE Don Bosco d’Alcoi: https://www.fisat.es/contigosomosmas/