FISAT i Ferrovial Serveis impulsaran l’ocupabilitat de col·lectius amb especial dificultat d’accés al mercat laboral, en concret, de les persones joves entre 18 i 35 anys de la província d’Alacant, a través de la iniciativa Escola d’Oficis d’Alacant, que començarà el pròxim 16 de setembre.

Per: FISAT

L’Escola d’Oficis és una iniciativa de Ferrovial Serveis per a formar, a nivell teòric i pràctic, a persones en situació d’exclusió social en els diferents oficis que la companyia desenvolupa en els seus contractes i serveis. D’aquesta manera, en millorar la seua formació, es potencia la seua capacitat per a trobar treball, amb el que això suposa.

Cada Escola d’Oficis es dissenya vinculada a un o diversos contractes de la companyia i a la seua activitat professional principal (Neteja, Jardineria, Manteniment…). La formació teòrica és impartida per professionals de l’empresa i les pràctiques es realitzen en els contractes i serveis que executa la companyia, amb l’objectiu de posar en acció els coneixements adquirits i d’afermar-los. La durada aproximada és de 40/50 hores, encara que pot variar en funció de l’activitat. En aquest cas, l’ofici que s’ensenyarà serà peó de triatge.

“L’objectiu de l’Escola d’Oficis és la inserció laboral de col·lectius en situació o risc d’exclusió social que presenten un perfil baix d’ocupabilitat”, explica Alicia Martí, coordinadora del programa d’inserció sociolaboral Somos Parte de FISAT. “Per això, l’itinerari formatiu i d’acompanyament que hem dissenyat, comprén la formació teòric- pràctica orientada a l’aprenentatge d’un ofici i l’adquisició d’habilitats orientades a la cerca d’ocupació”. “Les persones destinatàries del curs de peó de triatge no solament aprendran continguts com la manipulació de càrregues o el funcionament d’una planta i una cinta de triatge, -assenyala Martí- també aprendran a enfrontar-se a una entrevista de treball, crear el seu currículum i coneixeran eines que els ajuden a accedir al mercat laboral”.

“L’acord de col·laboració entre FISAT i Ferrovial Serveis representa el començament d’un camí que empresa i tercer sector han de recórrer junts a través de la RSC si volem realment transformar la nostra societat en models més justos i integradors”, ha valorat Martí.

“L’accés a l’ocupació és de vital importància en els processos d’integració de persones en situació de vulnerabilitat, atés que el treball és fonamental per al desenvolupament d’un model de vida digne. Millorar el grau d’ocupabilitat dels joves és un dels pilars per al seu desenvolupament personal i social, per això estem segures que la nova Escola d’Oficis de Ferrovial Serveis jugarà un paper important”.

La formació està dirigida a joves entre 18 i 35 anys en risc d’exclusió i a joves extracomunitaris. En aquesta primera edició hi ha 20 places. El curs començarà el pròxim 16 de setembre i finalitzarà el 25 d’octubre. Consta de 75 hores de formació i 75 hores de pràctiques. Totes les persones que passen per l’Escola d’Oficis queden registrades en l’anomenada “bossa d’ocupació”, on en moments de necessitat del servei, campanyes, vacances i altres circumstàncies podran ser contractades pel temps que duren les contingències.

La formació teòrica s’impartirà en la seu de Somos Parte Alacant de FISAT i la part pràctica en els centres en els quals Ferrovial Serveis presta els seus serveis. Aquesta iniciativa forma part del Pla Estratègic de RSC i Innovació Social (PERCIS) 2018-2020 de Ferrovial Serveis.