José Joaquín Coma, director de la casa salesiana de Cartagena, ha participat en la trobada #FISATetconta. JJ ens ha acompanyat en un viatge en el temps pels projectes socials de la Fundació Ángel Tomás- FISAT a Cartagena. Però també ens ha oferit una àmplia instantània de l’actualitat en la qual es fa necessari el suport econòmic i el compromís de totes i tots.

Per: FISAT

ENTREVISTA COMPLETA EN INSTAGRAM

On va començar tot? Hi ha un nom clau, Inma Bernal. Un projecte inicial i com sempre el suport dels salesians per a atendre una realitat.

Els projectes socials salesians a Cartagena naixen amb l’associació Alraso, fa 18 anys. “Els monitors del centre juvenil, després del seu compromís en les seues activitats de temps lliure, liderats per Inma Bernal, són els que diuen ‘oferirem aquest estil salesià per a fer un projecte més social’. El primer que es va fer és treballar en la presó de Cartagena amb els interns, oferint activitats educatives i sobretot per a quan isqueren de la presó pogueren treballar la reinserció social. Fins i tot es va comprar un pis amb ajuda de la congregació salesiana. Així va funcionar fins que la presó de Cartagena va desaparéixer”, recorda JJ.

Amb el tancament de la presó de Cartagena s’inicien altres projectes que atenen una altra realitat social: la població migrant. Així sorgeix Alraso i el projecte Awalé. L’objectiu d’aquests recursos és “atendre aquesta població migrant perquè siga capaç de valdre’s per si mateixa”. Amb l’aprenentatge de l’idioma com a vehicle d’inclusió perquè puguen participar en la societat d’acolliment però també ajudant-los amb la part més burocràtica: paperassa, tràmits.. “Humanitzen el que són aquestes relacions institucionals i són un lloc de referència”

Quan aquests projectes s’integren en la fundació salesiana FISAT, que acull als diferents recursos socials de les cases salesianes, els projectes Alraso i Awalé es reprodueixen en altres ciutats com València i Alacant que també compten amb una població migrant molt significativa.

Un altre dels recursos de FISAT a Cartagena és el PAE Shirika. Un projecte de suport socioeducatiu que treballa amb els joves, una dimensió salesiana que no podia faltar. També aquest recurs ha anat adaptant-se per a donar resposta a noves necessitats socials en l’entorn. En el marc de la campanya inspectorial “Primer els últims”, des de la casa salesiana es va contemplar la necessitat d’atendre joves del col·legi d’una forma més integral. Des del PAE Shirika es va ampliar l’edat per a entrar en el projecte fins als 12 anys, en comptes dels 16, i fins als 18 anys.

Com explica JJ “en el PAE els xics i xiques troben un suport social; s’estableixen relacions positives entre iguals i amb educadors que t’acompanyen i et guien. Troben un grup de referència i l’atenció és integral. És un projecte en el qual participen també com a voluntàries persones vinculades a la casa salesiana com a professorat. És un projecte molt bonic perquè veus els canvis que es generen en els xavals”.

Els projectes més joves de la plataforma social salesiana de Cartagena són Somos Parte, per a la inserció sociolaboral; i el Pis Inma Bernal per a persones sol·licitants de Protecció Internacional. Tots dos responen una vegada més a situacions estructurals com la precarització de l’ocupació i la creixent arribada de persones refugiades.

Les sinergies enriqueixen els diferents ambients de les cases salesianes. No obstant això, en la relació amb les plataformes socials salesianes hi ha marge de millora. “A vegades necessitaríem conéixer-nos més i adonar-nos d’aquest servei- en relació al treball de FISAT- i d’aquesta riquesa que podem obtindre”.

I proposa el repte: “Que la casa conega el que FISAT li pot oferir i que FISAT se senta amb aquesta confiança per a fer ús de tots els recursos que la casa li pot oferir. Hem de guanyar en aqueix compartir recursos i en el conéixer què pot oferir cadascun”.

T’uneixes al repte de FISAT a Cartagena?

“A nivell de finançament es treballa molt però sempre tenim aquesta inestabilitat: retallades que afecten els llocs de treball, a la viabilitat del projecte. És necessari buscar seguretat; recalca JJ. “Les ajudes a nivell local i regional parlen que tenim un prestigi i que estem fent bé les coses a nivell institucional però necessitem el compromís per part de tots”.

Necessitem aconseguir socis que opten per secundarla tasca salesiana en l’àmbit social i estiguen convençuts que ací en salesians s’està donant una bona resposta a través de tots aquests projectes. La suma de moltes xicotetes contribucions aconsegueixen grans coses”.