La I Jornada de Responsabilitat Social Corporativa i Inserció sociolaboral, (QRSC). Vull Ser Social, organitzada per la Fundació Ángel Tomás s’ha celebrat dimecres, 26 de setembre, en la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV). Ha sigut una trobada finançada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Col·laboració, i en el qual s’han donat cita empreses, entitats del Tercer Sector i experts en RSC.

Per: FISAT

El Director General de Responsabilitat Social, Josep Ochoa, qui ha inaugurat la Jornada, ha valorat la importància de promoure aquest tipus d’accions per a donar a conèixer la RSC i impulsar la seua implantació. En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut la segona autonomia a aprovar la Llei de Responsabilitat Social i senta les bases per a un canvi de model social i econòmic. La recentment aprovada Llei promou, entre altres assumptes, la contractació pública responsable.

La Jornada QRSC va ser una trobada de reflexió i de compartir experiència per a impulsar el coneixement de la Responsabilitat Social Corporativa, un plantejament estratègic en el qual tots els agents estan cridats a actuar. A més d’afavorir un acostament entre empreses i Tercer Sector, “posem el rostre més humà a l’activitat econòmica”, va instar Antonio Echeto, president de la Fundació Ángel Tomás.

Gràcies a la participació d’experts de diferents àmbits, la RSC va ser analitzada des de diferents punts de vista: l’empresa, l’administració pública i el Tercer Sector. Tots necessaris, tal com va ressaltar Ester Muñoz, coordinadora de projectes d’inserció sociolaboral de Fundació Don Bosco per a qui empreses i Tercer Sector han de funcionar com un tàndem, “la situació de persones que estan en situació de vulnerabilitat ens obliga a crear fórmules; trobar-nos no era opcional”; i assigna a l’Administració el paper de reguladora d’aquest escenari.

Muñoz va valorar la importància de comptar amb la implicació dels diferents tipus d’empresa i de sectors; des de la xicoteta empresa de barri que pot propiciar eixa primera experiència laboral, passant per la mitjana empresa que possibilita un procés d’acompanyament més estable, fins a la gran empresa, “totes són importants per a incorporar diferents models i propostes”.

Rafael Mossi, responsable de RSC de la Cambra de comerç de València, va destacar també la importància de la RSC per a focalitzar l’estratègia de les empreses i la necessitat de cuidar les relacions entre aquestes i els seus proveïdors, especialment després de la ruptura produïda amb la crisi; “cuidant eixa relació anem a “capilaritzar” molts valors a les empreses que treballen amb elles”.

Sobre la norma que regula la RSC, Mossi va advocar per la capacitat i el motor de les persones enfront de l’obligatorietat. “No per un mer compliment hi ha un canvi radical”, “si no cala dins, si no s’aplica en el dia a dia, no serveix per a res”.

En aquest sentit es van pronunciar les empreses convidades a la taula redona de bones pràctiques: Leroy Merlín i Lear Corporation. Daan Hirs, Director de Leroy Merlín Alboraia, va explicar que amb l’estratègia de RSC de la seua companyia s’havia aconseguit implicar a 10.000 persones. Leroy Merlín ha creat un marc de RSE 2017-2021 per a la gestió d’impactes, basat en quatre eixos: llar, ètica, societat i persones, i medi ambient, a través dels quals articulen diferents accions encaminades a complir amb el lema del seu pla de RSE, “Donar vida a un hàbitat millor”.

Per la seua banda, Begoña Herreos, directora de Recursos Humans de Lear Corporation assegurava que tot treballador prefereix treballar en una empresa que recolza a la seua comunitat. I va valorar l’impacte positiu d’accions de RSC en la companyia, com la inclusió laboral de persones en situació de vulnerabilitat, “quan treballes amb una persona en risc o en exclusió social, açò et fa aterrar, ningú està fora d’aquest risc”.

També sobre bones pràctiques, associades a la Universitat Politècnica de València, Manuel Martínez Torán, professor de la UPV i director de Fab Lab València, va explicar el projecte Breakers, que aposta per l’apoderament de joves en situació de vulnerabilitat, a través de la tecnologia per a construir el seu futur.

Martínez Torán i la Fundació Ángel Tomás estan cercant actualment mitjans de finançament per a engegar una edició de Breakers-Fundació, per a formar els joves en situació de vulnerabilitat en tecnologia 3D.

El futur de la RSC

Elena Ortega, auditora i especialista en RSC i Roberto Ballester, professor d’ètica empresarial i responsabilitat social, van analitzar el present i el futur de la RSC. Ortega va assenyalar que la RSC ha de donar resposta a les demandes de la societat per a fer front als desafiaments en matèria de diversitat i inclusió, canvi climàtic, auditoria de la cadena de valor que garantisca transparència, productes i etiquetatges ètics que afavorisquen un consum responsable; o un major activisme empresarial.

Ballester va recalcar la importància de dotar-se d’un marc ètic perquè la RSE aconseguisca tot el seu potencial. “La RSE, assentada sobre una aposta ètica, genera confiança i reputació, en el mitjà i llarg termini, que són els actius principals perquè el projecte perdure”.

Sobre les relacions entre empreses i Tercer Sector va haver-hi consens quant a l’evolució: de la desconfiança a l’enteniment; i de la necessitat d’establir una relació guanyador- guanyador perquè la relació siga d’alt impacte.

Voluntariat Corporatiu

Cristina Martínez, tècnic de Sensibilització i Voluntariat de la Fundació Ángel Tomás, es va recolzar en una dinàmica visual per a explicar el calat del voluntariat corporatiu com a eina transformadora de les empreses. “El voluntariat corporatiu és apostar per la formació integral dels treballadors i treballadores, no crear millors empleats sinó millors persones, que repercuteix en un canvi positiu en les seues vides, en la pròpia empresa i per tant també en la societat”.

Taller d’Hostaleria

En línia amb la promoció dels programes d’inserció sociolaboral, un altre dels objectius de la jornada QRSC, el Taller d’Hostaleria de la Fundació Ángel Tomás va preparar l’esmorzar per als assistents. Va ser una mostra del nivell professional que s’aconsegueix en aquest itinerari formatiu i de la capacitació dels alumnes, que en última instància, una vegada finalitzada la formació, aspiren a incorporar-se al món laboral i per a açò, la col·laboració de les empreses per a aqueixa primera experiència és fonamental.

ICAV, amfitrions de la I Jornada

L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) va cedir el seu espai a la Fundació Ángel Tomás per a la celebració de la Jornada QRSC. Pilar Colomer, membre de la Junta de Govern del ICAV i responsable de la RSC, va transmetre la satisfacció del Col·legi per poder contribuir al desenvolupament de la Jornada, col·laborant amb la Fundació i recolzant la seua missió tal com han fet en altres ocasions. A través de la Fundació ICAV, el Col·legi desenvolupa diverses accions dins del seu pla de RSC, destacant el seu programa de voluntariat professional d’atenció jurídica gratuïta. A més, l’entitat dedica l’1 % del seu pressupost anual a entitats de caràcter social.

La I Jornada de Responsabilitat Social Corporativa i Inserció sociolaboral. QRSC s’emmarca dins de les accions de compromís de la Fundació Ángel Tomás per a divulgar la RSC i impulsar el seu desenvolupament. Amb aquest primer esdeveniment s’ha volgut crear un espai de diàleg que afavorisca la creació d’aliances entre els agents participants.