FISAT participa en un taller de vulnerabilitat energètica per a conéixer com afrontar millor el consum de llum.

Per: FISAT

Quant pagues per la llum? Estàs en el mercat lliure o en el mercat regulat? Quina potència tens contractada? És l’adequada? Com es tramita el Bo Social? Gràcies al taller de Vulnerabilitat energètica oferit per l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València professionals de la Fundació Ángel Tomás- FISAT han pogut entendre qüestions clau de la factura de la llum. Un assessorament molt útil per a orientar a les persones destinatàries dels projectes, en la seua majoria afectades per la despesa que suposa l’energia en la seua economia familiar.

Un de cada cinc llars en la Comunitat Valenciana està en perill de no poder fer front al pagament de les factures de la llum, la qual cosa suposa un 20% de la població. Una situació que afecta la majoria de famílies dels xiquets, xiquetes i adolescents de FISAT; així com a altres col·lectius dels projectes de l’entitat que tenen nivells de renda baixos.

La situació de vulnerabilitat i empobriment energètic té efectes negatius sobre la salut tant física com mental; impacta en les relacions socials i familiars; a més degrada els edificis i els habitatges; produeix endeutament en les persones i augmenta les emissions de CO₂.

La vulnerabilitat energètica és per tant una inquietud que des dels equips educatius s’ha vist necessari abordar ja que l’accés a l’energia està directament lligat al benestar de les persones. Mitjançant l’assessorament impartit a través de l’Aula Transformadora Virtual de l’Oficina de l’Energia s’ha incidit en els drets de les persones consumidores i les accions i recursos per a actuar davant situacions de precarietat energètica. També s’han donat a conéixer mecanismes per a optimitzar la despesa de llum, com la contractació dels plans energètics més adequat al consum, consells d’estalvi i fins i tot la tramitació del Bo Social si es compleixen els requisits.

El taller d’assessorament en Vulnerabilitat energètica és una acció formativa gestionada per l’àrea de Sensibilització de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. “Amb tu Som Més” Sensibilització, Promoció i Suport al voluntariat en programes socioeducatius. Finança la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF.