FISAT es suma a la campanya “La Teua Veu també és refugi”. Amb aquesta campanya es pretén defensar i exigir que es complisquen els Drets Humans, així com frenar les mentides que danyen cada dia a les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiats.

Per: FISAT

En l’actualitat, segons dades d’ACNUR, més de 68’5 milions de persones en el món s’han vist obligades a fugir de les seues llars per conflictes bèl·lics, per persecucions pel seu gènere, raça, religió, orientació sexual o opinions polítiques o a causa de les conseqüències del canvi climàtic. A Espanya, les sol·licituds de protecció internacional van augmentar de forma significativa durant l’últim any. No obstant això, CEAR apunta que es van rebutjar 3 de cada 4 sol·licituds d’asil i es van acumular més de 78.000 sol·licituds pendents de resoldre.

Davant aquesta realitat, les entitats que formen part de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes: Associació Valponasca, Federació Pinardi, FISAT, Fundació Boscos, Fundació Don Bosco, Fundació JuanSoñador, Fundació María Auxiliadora, Fundació Mornese, Fundació Valsé i Salesians Sant Jordi, treballen per a acompanyar els processos d’acolliment i integració de les persones sol·licitants de protecció internacional a Espanya. Principalment s’acompanya a xiquets, xiquetes, adolescents i joves, molts d’ells i elles no acompanyades, però també desenvolupen programes per a atendre les seues famílies i persones adultes especialment vulnerables. Actualment, les plataformes socials salesianes atenen a més de 500 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades.

Especialment, destaca el programa d’acolliment integral de joves de 18 a 26 anys, sol·licitants de protecció internacional i refugiats. Es considera que la seua condició de refugiat i jove els fa doblement vulnerables. A més es troben sols, sense cap xarxa de suport familiar i sense possibilitat d’accés a l’habitatge i a ocupació en condicions dignes. Durant 2018 s’han atés 38 joves sol·licitants protecció internacional procedent principalment de Guinea Conakry, Afganistan, Síria i Palestina. Del total de sol·licituds presentades, solament una ha sigut aprovada, havent-li reconegut l’estatus de protecció subsidiària i la resta, continuen pendent de resolució.

En els dies previs a la commemoració del Dia de les Persones Refugiades que se celebra el 20 de juny, les Plataformes Socials Salesianes a través de la campanya “La teua veu és també refugi” volen segellar el seu compromís per l’acolliment i la inclusió de totes aquelles persones sol·licitants de protecció internacional i en situació de vulnerabilitat de la nostra societat. Per això, es demanen a elles mateixes, als membres de la Família Salesiana, a totes les persones cristianes, als nostres governs locals, regionals i central i a la ciutadania en general que es garantisquen els mitjans necessaris per a defensar els drets i la dignitat de les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades.

Per a assegurar condicions adequades de recepció, el foment del seu desenvolupament integral i promoure la integració a través de la participació de les persones migrants i refugiades per a enriquir les comunitats, es requereix millorar el sistema de sol·licitud de protecció internacional. Actualment “ens preocupa el temps que transcorre des que es demana cita fins que te la donen, per exemple, ara mateix si demanes una cita de renovació et donen la cita per a dins de 5 mesos. A més, els temps de recuperació de les persones no són tan curts com el programa d’acolliment que l’Estat espanyol planteja”, assenyala una tècnica especialitzada en refugi de les plataformes socials salesianes.

Amb aquesta campanya es pretén defensar i exigir que es complisquen els Drets Humans, així com frenar les mentides que danyen cada dia a les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiats. Els educadors i educadores de les plataformes socials salesianes, a través de les xarxes socials oficials de les entitats amb l’etiqueta #LaTevaVeuTambéÉsRefugi, han narrat el testimoniatge de joves sol·licitants de protecció internacional, prestant la seua veu per a visibilitzar el seu esforç i coratge. Així mateix, animen a tota la societat al fet que facen un pas al capdavant per aquestes persones, donant la seua veu per a combatre notícies falses i mentides. Entre totes podem construir una societat millor, més fraterna, més justa i més solidària, on siga reconeguda la dignitat de totes les persones.

IMATGE: @Javi_Comino