Amb màscares, distàncies de seguretat, hidrogels i aforaments limitats. L’estiu es presenta peculiar però val la pena fer front a qualsevol requisit per a poder viure l’estiu salesià a través de les activitats d’oci i temps lliure que es proposen des dels diferents projectes de la Fundació Ángel Tomás- FISAT.

Per: FISAT

En total, més de 150 menors dels recursos socioeducatius i residencials;  i altres 50 joves i persones adultes dels pisos d’emancipació i Grupo Martes gaudiran de campaments urbans i en la naturalesa, excursions, piscina, platja i visites culturals.

En els centres de dia i projectes de suport educatiu (PAEs), des del 22 de juny i durant tot el mes de juliol comencen els campaments urbans en les mateixes instal·lacions dels projectes i cases salesianes. S’han estudiat i treballat els protocols a seguir per a garantir la seguretat tant dels i les menors com dels equips d’educadors/as. “Prendrem la temperatura en el moment d’acolliment i rentada de mans, que serà una rutina constant en el nostre dia a dia. D’altra banda s’han pensat activitats que eviten el contacte o que es realitzen en espais xicotets, per això utilitzarem els patis del col·legi i algunes aules de la parròquia més àmplies”, expliquen des del centre de dia Don Bosco.

Totes aquestes mesures ja s’han posat en pràctica des de fa setmanes ja que en els recursos socioeducatius es va tornar a l’atenció presencial en la Fase 2 de la desescalada. 

En el PAE Don Bosco d’Alcoi es mantindrà l’escola d’estiu per als 11 nens i nenes del projecte. En horari de 9 a 12 del matí, en les instal·lacions del col·legi. “Farem excursions a les muntanyes dels voltants, intentarem anar a la piscina. A les vesprades si hi ha places disponibles se’ls oferirà l’opció d’apuntar-se al Centre Juvenil”,  explica Judit, educadora del PAE. 

També en el PAE Porta Oberta, han començat el 22 de juny l’escola d’estiu, amb la participació de 18 menors. Del 21 al 23 de juliol realitzaran una acampada a Castellfort.

En els campaments en l’exterior com els que realitzaran el centre de dia Entre Amics, del 29 al 4 de juliol, el centre de dia Don Bosco del 13 al 18 de juliol i Grupo Martes, del 10 al 16 de juliol, s’hauran d’adoptar les mesures que s’indiquen des de l’empresa que gestiona l’alberg: per a dormir, la capacitat de les habitacions ha de ser del 50% per a respectar la distància de seguretat, marcatge en el menjador per a la distància de seguretat, les dutxes s’higienitzen després de cada ús amb dissolució d’aigua i lleixiu, en la piscina es fan torns per a reduir el ràtio i jocs que es guarde la distància de seguretat. I en activitats que no es pugua respectar la distància es farà ús de màscara.

Entre la platja i la muntanya, en les residencia de menors, Casa Don Bosco Borriana i València i Pis Don Bosco Borriana es realitzaran diverses sortides al llarg de juliol i agost en grups d’entre 8 i 12 menors. Castellfort, Villafranca, Talayuelas, Sinarcas, El Campello són els destins triats. 

En els projectes de FISAT a Cartagena es mantenen les classes d’espanyol i les activitats d’oci, els dimecres a la vesprada per a totes les persones destinatàries. 

El programa d’inserció sociolaboral “Somos Parte” manté l’atenció baix cita prèvia i continuarà treballant per a afrontar els reptes del nou curs.

Campament Urbà Elx es reinventa

El Campament Urbà d’Elx, que cada estiu reuneix  150 nens i nenes entre 6 i 14 anys i més de 100 voluntaris a la casa salesiana d’Elx, està reorientant la seva proposta d’oci i temps lliure perquè per volum de participants és molt complicat mantenir el mateix format i atendre els requisits de seguretat sanitària.

Previst per a la primera setmana d’agost comptarà amb la col·laboració de 70 voluntaris/es i s’ha apostat pel format online a través de caixes amb experiències diària. L’equip està fent una feinada creativa i de readaptació. En concret, hi ha un equip reduït, d’unes 4 persones que s’ha encarregat d’idear aquest nou format”, explica Cristina Martínez, tècnica de Voluntariat de FISAT.  “Cada dia, els voluntaris i voluntàries del CU aniran a la casa dels destinataris/es per a lliurar-los unes caixes en les quals tindran material per a tallers, moments de reflexió, etc. a desenvolupar aquest dia a casa. Aquestes caixes aniran acompanyades de vídeos que guiaran cadascuna de les activitats (també es facilitarà tot el contingut dels vídeos per escrit per als qui no tinguen accés als mitjans necessaris per a veure els vídeos). 

L’estiu salesià ja és aquí i és una realitat gràcies als equips d’educadors i educadores així com al voluntariat; entitats que financen els projectes i entitats col·laboradores com Educo que ha concedit beques menjador per valor de 5.625,50€ per als PAE de València.