Migrar és un dels drets bàsics dels éssers humans? Totes les persones tenim els mateixos drets? Què és l’equitat? i l’alteritat ? utilitzes expressions com “em poses negre”? Saps què és un CIE?

 

Per: FISAT

Joves participants del Marchabosco 2023 han pogut reflexionar sobre les noves narratives migratòries a través del joc de rol “Déjame que te cuente”. Gràcies a la Pastoral Juvenil que treballa contra els discursos d’odi s’ha comptat amb Sensibilització de la fundació FISAT per a dinamitzar un dels tallers de la trobada.

16 joves que van participar en el taller de jocs de taula en la trobada han testat el material educatiu elaborat des del projecte “Déjame que te cuente. Noves Narratives de l’amor contra els discursos d’odi” que des de 2022 desenvolupa la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes al costat de diverses entitats membre.

El joc de rol està creat per a construir noves narratives contra els discursos d’odi com a alternativa a la contranarrativa actual, allunyant-se de discursos reactius a favor d’una comunicació que trenque barreres i murs, que unisca a les persones, posant en valor la diversitat, la comunitat i la trobada amb altres cultures.

Aquest recurs vol contribuir a la transformació social. Permet a les persones que juguen viure en primera persona el procés migratori des que ixen del país d’origen fins que, després de travessar totes les situacions que es creuen en el seu camí, aconsegueixen (o no) una vida digna.

Dividits en quatre grups les xiques i xics van emprendre aquest camí en una partida simultània en la qual l’objectiu és que el personatge triat aconseguisca una vida digna (regulació administrativa, ocupació digna i un habitatge).

Les sensacions després de jugar la partida és que els ha resultat molt interessant conéixer formes correctes d’expressar-se respecte a la diversitat. Han sigut conscients que moltes vegades cauen en discriminacions que estan socialment acceptades i que estan totalment normalitzades. Aquestes reflexions formen part del procés de desconstrucció necessari per a construir els nous marcs narratius.

El joc de rol està disponible en versió desacarregable en: https://dejamequetecuente.info/juegoderol/

Aquesta dinàmica ha sigut desenvolupada per Sensibilització FISAT a través del projecte “Pensat i Dit” contra els discursos d’odi. Finançat per la Generalitat Valenciana. Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF autonòmic.

Marchabosco és una trobada formativa, de reflexió i d’experiències compartides dirigit a joves d’entre 15 i 17 anys de totes les cases salesianes de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Zaragoza i Albacete.