L’educació per a la prevenció és l’eina provada per a dotar a les persones joves d’informació i criteri a l’hora d’enfrontar-se a factors de risc en les addiccions. La Fundació Ángel Tomás- FISAT ha desenvolupat el Programa de prevenció d’addiccions #NOFILTER, subvencionat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la convocatòria de l’IRPF.

Per: FISAT

#NOFILTER vol ensenyar el món que hi ha darrere de les addiccions, centrant tot el seu potencial en les etapes de transició que viuen les persones joves i focalitzant-se en les addiccions actuals més importants i que segueixen en augment: videojocs, mòbil, xarxes socials, internet i cases de joc. Tot això mitjançant la modalitat en línia, educant al mateix temps en un ús adequat de les tecnologies.

El programa està dirigit a joves dels projectes de FISAT i de tots els centres juvenils que formen part de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu és oferir un programa impartit per una persona tècnica en prevenció que els genere l’oportunitat de continuar creixent com a projecte, ajudant a les persones més vulnerables.

Gràcies a aquesta formació es preveu augmentar els factors de protecció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat per a oferir-los alternatives i orientar les seues vides cap a un futur sense addiccions.

#NOFILTER ha sigut concebut en modalitat en línia, adaptant-se a la situació de pandèmia actual per a continuar treballant en la prevenció però sense deixar de protegir els i les joves als qui està dirigit.

La metodologia permetrà a més crear un treball en xarxa amb els diferents agents educatius implicats.

#NOFILTER consta de tres dossiers que pretenen abastar els aspectes més rellevants per a la prevenció d’addiccions juntament amb diferents sessions pràctiques i activitats per a realitzar amb les persones destinatàries. El primer dossier se centra en oferir informació objectiva sobre les addiccions, mentre que el segon i tercer dossier reforcen i treballen factors de protecció: habilitats personals i habilitats socials. Finalment, es realitzarà un curs en línia en la plataforma Moodle per a complementar la formació teoricopràctica dels treballadors i treballadores.

Amb aquest nou programa, FISAT reforça les seues accions en matèria de prevenció de les addiccions, especialment dirigit a les persones joves i amb l’accent posat en el joc i en les noves tecnologies.

A través del programa Grupo Martes, l’entitat desenvolupa accions de prevenció i suport de les addiccions. Realitza acompanyament a través dels llars de suport a la inserció sociolaboral i intervenció directa amb persones privades de llibertat.

A Alacant i a Castelló,  a través del programa Grup Dimarts, s’han programat diferents accions formatives en prevenció dirigit tant a xiquets, xiquetes, adolescents i joves dels projectes de FISAT com a famílies de les persones destinatàries.

Estàs actuacions són finançades en col·laboració amb la Diputació d’Alacant i la Diputació de Castelló.