La Fundació Ángel Tomás- FISAT ha celebrat el desè aniversari de la llar d’emancipació Pis Magone, el recurs residencial per a joves extutelats amb més trajectòria de l’entitat.

Per: FISAT

En la trobada commemorativa han participat joves que han passat pel projecte, actuals destinataris, agents educatius i representants d’entitats implicades en la xarxa d’emancipació. Per part de la Generalitat Valenciana ha estat present Rosa Molero, Directora general d’Infància i Adolescència de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

La celebració d’aquest aniversari, retardada un any per la pandèmia, ha estat una trobada per a posar en valor els recursos d’emancipació i mostrar la capacitat de la joventut per a aprofitar les oportunitats que se’ls brinda i ser part de la societat com a ciutadans amb drets i obligacions. Però també per a reivindicar la necessitat de continuar millorant els recursos d’emancipació.

Nacho Beltrán, director de la Fundació Ángel Tomás- FISAT, recordava l’origen fonamental del Pis Magone, i de tots i cadascun dels recursos socials que desenvolupen els salesians a través de les seves fundacions sense ànim de lucre. “Avui celebrem principalment que ha passat el temps i que fa més de 10 anys començàvem una nova aventura, un nou somni, una nova intuïció. I va començar amb un objectiu fonamental: tractar de continuar sent fidels al carisma d’un somiador, Don Bosco. En aquest temps que és l’ens ha tocat viure”.

Segundo García, secretari de la Fundació Ángel Tomás i director de la Casa salesiana de sant Antoni Abat, aterrava amb dades la història del Pis Magone. “En el dia d’avui és important analitzar alguns indicadors d’impacte que ens permetin valorar l’eficàcia del recurs, per a fer balanç entre l’invertit i els resultats obtinguts”.

Pels pisos Magone han passat 65 joves -62 estrangers i 3 de nacionalitat espanyola-. D’un total de 61 joves, el 75% han aconseguit autorització de residència i treball de llarga durada. El 85% (52 joves) han finalitzat estudis. I gairebé el 74% dels 65 joves que han passat pel Pis Magone han aconseguit la inserció laboral en diversos sectors, sent l’hostaleria el que més insercions ha aconseguit.

Evolució del sistema d’emancipació en la Comunitat Valenciana

Pis Magone és també reflex de l’evolució del sistema d’emancipació per a joves extutelats en la Comunitat Valenciana. Des de FISAT s’ha treballat en col·laboració amb l’Administració Pública valenciana per a aconseguir teixir una xarxa de recursos inexistent fa 10 anys.

Segundo García ha recordat l’origen d’aquest projecte que va sorgir per a donar una solució a la desprotecció en la qual es trobaven els joves de la residència d’acolliment de menors Casa Don Bosco, quan complien la majoria d’edat i deixaven d’estar sota la tutela de la Generalitat i havien d’abandonar la casa d’acolliment. En aquest moment s’enfrontaven al dilema de tornar al seu país d’origen, que havien abandonat en dures condicions, o quedar-se al carrer.

Aquest és el motiu pel qual fa ara 11 anys els Salesians, a través de la Fundació Ángel Tomás, decidim obrir el nostre primer pis d’emancipació ‘Magone’. El nostre compromís amb els joves, llavors del nostre propi centre d’acolliment i avui oberts a acollir a qui l’administració ens derivi, ens van impulsar a fer aquest pas i a exigir de manera insistent a l’administració pública recursos i projectes per a atendre aquests joves”.

Des de llavors fins avui hem avançat molt”, reconeix el secretari de FISAT. “S’ha creat una xarxa d’emancipació, de la qual ens considerem part important, amb recursos residencials i també amb oficines Mentora per a l’orientació, assessorament, derivació.

La nostra pròpia fundació té avui 7 pisos en tota la Comunitat Valenciana. D’uns inicis sense quasi recursos, passant per subvencions clarament insuficients, hem passat a un sistema de concert que ens dóna seguretat i estabilitat per a poder-nos dedicar a l’essencial, que és treballar el procés d’autonomia amb els joves. Això l’hem de reconèixer i agrair a la Direcció General d’Infància i adolescència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives”.

Segundo García ha agraït personalment a Rosa Molero, directora general, “per haver empatitzat amb aquesta demanda de tants anys i haver fet possible aquesta xarxa i dotar-la dels recursos que actualment existeixen perquè les persones joves emancipades puguin ser ciutadanes de drets i en igualtat d’oportunitats”.

Dades de la Xarxa d’emancipació de la Generalitat Valenciana

Rosa Molero per la seva part va oferir dades que constaten l’evolució del sistema d’emancipació. En 2015 se secundava amb 214.000 euros per a tots els pisos d’emancipació; actualment s’inverteixen cinc milions d’euros en 26 pisos d’emancipació, 214 places. I va posar recalcament en la paraula “invertir” perquè al seu judici, el més important és que l’administració ha canviat la seva mirada. “Hem canviat d’una mirada d’assistencialisme a una mirada de drets”. I també va remarcar la col·laboració entre administració pública i entitats del Tercer Sector, “tot el que tenim s’ha fet de manera conjunta”.

Molero confia que l’augment de les places d’emancipació, al costat del programa Mentora i la renda d’inclusió, tanquen un cercle perfecte per a la xarxa d’emancipació en la Comunitat Valenciana.

L’acte va comptar amb els testimoniatges de joves que han estat destinataris del Pis Magone, entitats i empreses col·laboradores amb el recurs.

Llar d’emancipació de la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Recurs concertat per GVA- Conselleria d’*Igualtat i Polítiques Inclusives