Durant la primera setmana d’agost els campaments urbans d’Elx i Zaragoza es posen en marxa per a oferir activitats d’oci i temps lliure a més de 200 xiquets i xiquetes entre 6 i 14 anys.

Per: FISAT

Imatges d’arxiu. Campament Urbà Elx 2019.

Els campaments urbans es desenvolupen gràcies al voluntariat i al suport de les cases salesianes que acullen els campaments.

Però, què és un campament urbà?

Els campaments urbans són un recurs socioeducatiu que ofereixen una alternativa d’oci i temps lliure per a xiquetes i xiquets de famílies en situació de vulnerabilitat. Tenen una duració d’una setmana i es realitzen activitats en les instal·lacions de les escoles salesianes, així com excursions en l’entorn i altres experiències educatives en les quals es fomenta un ambient participatiu i de família.

La importància del treball en xarxa

L’oferta d’activitats educatives el mes d’agost és molt menor i no sempre accessible per a les famílies amb menors recursos. Per aquest motiu en els campaments urbans es treballa en coordinació amb entitats socials i serveis socials de la localitat per a arribar als qui més el necessiten.

Escola de voluntariat

El voluntariat és el motor d’aquestos projectes i especialment el voluntariat juvenil. Els campaments urbans es constitueixen com a escoles de voluntariat social, amb la participació de voluntaris i voluntàries joves, que dediquen el seu temps d’estiu i aprenen a conviure amb xiquets i xiquetes amb situacions d’especial necessitat.

Objectius del campament urbà

Els objectius d’aquests espai educatiu per a joves són els següents:

  • Afavorir i consolidar la integració social de xiquets, xiquetes i preadolescents en situació de risc o exclusió.
  • Promoure la igualtat de gènere, la convivència en la diversitat i l’educació en valors.
  • Sensibilitzar als destinataris del projecte en l’acolliment solidari i el diàleg intercultural.
  • Oferir una oportunitat de voluntariat educatiu per a joves amb iniciativa.

Campaments urbans de FISAT estiu 2021

Aquest estiu la nostra principal novetat és la posada en marxa del campament urbà de Salesians Zaragoza. Un projecte que s’estrena la primera setmana d’agost i en el qual participaran entre 60 i 80 xiquetes i xiquets d’entre 6 i 12 anys. Les dinàmiques dels diferents jocs estaran enfocades no sols a la diversió, el treball en equip i el respecte pel medi ambient, sinó també al creixement personal dels qui participen. Entre les activitats proposades destaquen excursions per a acostar a la joventut al medi rural i potenciar així la conscienciació sobre la importància de la naturalesa i la immensa riquesa que ens aporta. Com a colofó s’està organitzant un cinema a l’aire lliure per a l’últim dia del campament, al qual totes les famílies dels xiquets i xiquetes seran convidades per a acabar la primera edició d’aquest campament més en família que mai.

El campament urbà d’Elx torna a ser presencial després d’una passada edició virtual però molt pròxima. Participaran 150 xiquetes i xiquets i 65 persones voluntàries i se celebra de l’1 al 7 d’agost. La proposta abasta tallers, activitats esportives, excursions per la província d’Alacant,entre altres.

 

 

 

Aquest recurs compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que finança el projecte de suport al voluntariat: ”Amb tu som més”: Sensibilització, Promoció i Suport al voluntariat en programes socioeducatius, a través de l’IRPF.

I de la Diputació d’Alacant. Àrea de Benestar social que sufraga les despeses de desplaçament de les activitats d’oci i temps lliure del projecte “Campament Urbà d’Elx”.

 

Els campaments urbans es desenvolupen en les instal·lacions de les cases salesianes en horari de matins i amb servei de menjars.