Alraso ha participat en l’acte commemoratiu en record del què perden la vida en rutes migratòries durant l’any 2018, celebrat en el Port de Cartagena. Més de 2.275 immigrants van perdre la vida intentant arribar a Europa a través de diverses rutes migratòries l’any passat.

Per: FISAT

“Allez Africa, oh oh Africa, oh liberté!”

Crònica de David Barqueros. Treballador social del programa ALRASO

El Port de Cartagena torna a acollir, un any més, l’acte en commemoració de les persones que perden la vida en el procés migratori, i especialment en el Mar Mediterrani. I no és casualitat que siga aquest propi Mar i les aigües que banyen la ciutat de Cartagena els qui recorden a aquestes víctimes, persones que un dia decidiren emprendre un viatge a la recerca d’un futur millor, però que van ser engolides per aquestes aigües i arrossegades al fons del cementeri més gran del món…juntament amb els seus somnis.

L’acte en record de les víctimes, organitzat per la plataforma Círculo de Silencio, en col·laboració amb entitats socials i Ajuntament de Cartagena, va comptar amb dues parts. La primera, va començar amb la lectura de diversos manifestos en repulsa de les polítiques migratòries europees i nacionals, i antihumanitaries, per a continuar amb l’escenificació d’un poema de Javier Gallego “Crudo” i acabar amb un sentit minut de silenci, acompanyat amb el gest de llançar unes flors al mar en record de les víctimes. A més, diversos representants de països com Ghana, el Senegal, Mali, Guinea Conakri, el Marroc o Síria, van llegir els noms de companys i companyes que han perdut la vida durant l’any 2018, moment que va arrabassar les llàgrimes dels assistents.

La segona part de l’acte va consistir en una dinàmica de sensibilització i en favor de la integració en la societat cartagenera. Una piragua col·locada enmig d’un gran cercle simbolitzava el viatge migratori, l’encreuament de fronteres…simbolitzava la vida. A aquesta piragua, els assistents vam bastir ponts amb noms com a Solidaritat, Tolerància, Respecte…que simbolitzaven la integració i aquesta abraçada a la vida. A més, a través d’aquestos ponts transportem missatges positius en favor de la immigració.

L’acte va concloure amb les paraules de l’Alcaldessa de Cartagena, Ana Belén Castejón, i amb uns minuts de música africana a càrrec del grup cartagenero N’Goma Africa que va provocar que totes les persones assistents acabàrem cantant el ja tradicional “Allez Africa, oh oh Africa, oh liberté!”