El projecte enVOLicat arribarà aquest estiu a més de 200 persones dels projectes de FISAT. Es tracta d’una formació que promociona el voluntariat en persones en situació de vulnerabilitat com a eina transformadora de les seues pròpies realitats.

 

Per: FISAT

FISAT treballa per a la construcció d’una societat inclusiva, on totes les persones puguen participar independentment de la seua condició. EnVOLlicat comprén un itinerari formatiu, adaptat a cada perfil de grup al qual va dirigit, joves, persones adultes, etc. L’objectiu és arribar a incrementar el benestar personal a través del procés d’aprenentatge d’eines que puguen utilitzar-se positivament en benefici de la comunitat i que adquirisquen els recursos necessaris per a revertir la seua situació i aconseguir una millor qualitat de vida.

Per què enVOLicat?

Aquest projecte naix gràcies al finançament de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en l’IRPF i de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Part de l’anàlisi d’una realitat constatada i és que malgrat tots els esforços destinats al bon desenvolupament del teixit voluntari l’exclusió també es fa present en aquest àmbit, donant com a resultat que el voluntariat no implique d’igual manera a totes les realitats de la societat civil i per tant prive de les eines que suposen el seu exercici a col·lectius en situació vulnerable.

Els beneficis d’aquest projecte incideixen d’una banda en l’educació perquè s’atén persones amb diferents realitats formatives i se’ls acosta a través de formacions d’educació no formal al desenvolupament i a l’adquisició de competències comunes que els ajuden no sols en l’exercici del seu voluntariat, sinó també en l’acompliment de la seua activitat professional i en el seu propi desenvolupament personal.

Per un altre, psicosocials, en promoure habilitats que els permetran relacionar-se millor amb el seu entorn social, desenvolupant la possibilitat de liderar processos als quals els resulta difícil accedir per la realitat que viuen; i finalment socials, obrint finestres al món de la participació i desenvolupant xarxes socials segures derivades de l’acció voluntària que faciliten la inclusió social de les persones que formen part d’ella.

EnVOLlicat s’està impartint en els mesos de juliol i agost dins de la programació de formació i activitats d’estiu dels espais de ATÈS a València, Borriana i Alacant; també s’ha impartit a joves dels projectes socioeducatius i residencials i a principis d’agost en el Campament Urbà d’Elx.