La Fundació Ángel Tomás reforça els seus recursos residencials: centres d’acolliment residencials de menors i llars d’emancipació per a joves extutelats en la Comunitat Valenciana.

Per: FISAT

Gràcies a la col·laboració de la Generalitat Valenciana, en el marc dels acords d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d’infància i adolescència per a l’any 2019 i 2020, l’entitat salesiana preveu atendre a prop de 100 menors i joves.

El passat 17 de maig, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va resoldre el concert per als anys 2019 i 2020, del qual es beneficiaran els següents projectes de FISAT:

  • Residència acollida de menors, Casa Don Bosco Borriana
  • Residència acollida de menors, Casa Don Bosco València
  • Llar de projecte migratori, Pis Don Bosco Borriana
  • Llars d’emancipació Pisos Magone 1 i Magone 2 (dos pisos)
  • Llar d’emancipació Casa Mamà Margarita
  • Llar d’emancipació Pis Don Bosco Alacant
  • Llar d’emancipació Pis Buzzetti
  • Llar d’emancipació Pis Maín

Mitjançant aquest concert, FISAT reforçarà els equips professionals dels pisos d’emancipació i consolidarà les places dels recursos. En 2018 es van atendre un total de 31 menors en les casa d’acolliment i 49 joves en els pisos d’emancipació.

Majors recursos a l’emancipació de els/es joves

FISAT és actualment una de les entitats socials que més pisos d’emancipació ofereix per a joventut extutelada en la Comunitat Valenciana. En total compta amb sis pisos d’emancipació: dos Pisos Magone i Pis Maín a València; Pis Buzzetti a Borriana, Pis Don Bosco a Alacant i Casa Mamà Margarita a Elx.

Els pisos d’emancipació són, en general, un recurs escàs en tot el territori espanyol. Des de FISAT s’aposta per incrementar i facilitar un altre tipus d’ajudes econòmiques ala joventut extutelada. “Complir la majoria d’edat per a la joventut que viu en centres d’acolliment suposa un desafiament, qui s’independitza a Espanya als 18 anys? No obstant això, no per a tots els joves la solució idònia és un pis d’emancipació. Des de FISAT creiem necessari destinar ajudes per a joves extutelats, reals i accessibles”, en referència a la Renda Valenciana d’Inclusió, que és difícil d’aconseguir, explica Rosana Palomares, coordinadora dels pisos d’emancipació en FISAT.

“Molts joves podrien desembolicar-se i ser autònoms gràcies a una ajuda econòmica i amb el suport de les unitats externes de la xarxa d’emancipació”, sent est un pas intermedi entre els pisos d’emancipació i la total autonomia.

Nou projecte migratori a Borriana

En 2019, FISAT ha obert un nou recurs a la província de Castelló: la llar de projecte migratori, Pis Don Bosco Borriana. Es tracta d’un pis amb sis places per a menors no acompanyats, que ha iniciat la seua activitat el mes de juny. Actualment, el total de les places està cobert. Aquest projecte compta a més amb el suport de l’Ajuntament de Borriana.

Què és un centre d'acolliment residencial de menors?

Les cases d’acolliment de FISAT són de caràcter obert. Des d’un ambient de família s’acull, atén i educa amb caràcter temporal a menors d’edat (entre 8 i 17 anys) que necessiten una atenció especialitzada per trobar-se en situació de desemparament.

FISAT compta amb tres centres actualment: casa Don Bosco de València, Casa Don Bosco de Borriana i el Pis Don Bosco de Borriana per a menors estrangers no acompanyats.

Què és una llar d'emancipació?

Els pisos d’emancipació de FISAT són habitatges educatius per a acompanyar el procés d’emancipació dels i les joves que finalitzen mesures de protecció en centres d’acolliment, en complir la majoria d’edat. Se’ls ofereix tant recursos materials bàsics (habitatge, manutenció) com a acompanyament educatiu per a augmentar l’autonomia personal i afavorir un adequat desenvolupament social.