La Fundació Ángel Tomás entra en el centre penitenciari de Picassent per a facilitar els processos d’integració laboral i social de persones recluses. Es tracta d’un nou projecte, “Somos Parte: Inserció sociolaboral de persones recluses en la Presó de Picassent”, que l’entitat engegarà després de ser seleccionada en la Convocatòria d’Inclusió Sociolaboral del Programa d’Ajudes a Projectes Socials de l’Obra Social ”la Caixa”.

Per: FISAT

La Fundació Ángel Tomás i l’Obra Social ”la Caixa” han conjuminat coneixements i recursos per a la reinserció de les persones recluses. En aquest àmbit, cadascun pel seu costat, compta amb un llarg recorregut.

Somos Parte és el programa d’inserció sociolaboral que la Fundació Ángel Tomás desenvolupa de manera transversal en tots els projectes de l’entitat, dirigit a joves d’entre 16 i 30 anys. Amb la iniciativa de Picassent, l’entitat reforça les seues accions sobre el col·lectiu de persones recluses amb les quals ja treballa el tema de les addiccions i la reinserció a través de Grupo Martes.

Per la seua banda, l’Obra Social ”la Caixa”, en els seus programes de pobresa i exclusió social, ofereix els interns, a través del programa Reincorpora, l’oportunitat de construir un futur diferent i plenament integrat en la societat a través d’itineraris personalitzats.

El programa d’inserció sociolaboral pretén ser un element clau per a la integració social de reclusos. Prestarà una atenció integral al procés d’inserció sociolaboral de reclusos del mòdul 1 del Centre Penitenciari “Antonio Asunción Hernández” en la unitat de compliment, mitjançant el foment de l’autonomia, processos de formació i acompanyament personalitzat amb estructures adaptades a les seues necessitats.

“En l’àmbit laboral, la població reclusa, una vegada finalitza la seua condemna, amb prou faenes troben oportunitats d’exercir un treball. Estan desorientades i tenen escassos recursos personals i socials per a iniciar o reprendre la cerca d’ocupació, és per açò que se cerca l’empleabilitat d’aquest col·lectiu”, explica Nacho Beltrán director de la Fundació Ángel Tomás. “L’haver estat a la presó perjudica la cerca d’ocupació i les expectatives de treball dels exreclusos, els estudis demostren que aquells reclusos que tenen bones expectatives en el mercat de treball presenten una reincidència menor respecte altres que mantenen baixes perspectives de treball, reincidint més”, assenyala Beltrán.

Per tot açò, les metes del curs són millorar les competències dels usuaris per a augmentar la seua probabilitat de trobar treball en el món laboral i augmentar les seues habilitats socials. A través del desenvolupament positiu basat en l’enfortiment de les competències i les habilitats que abasten els tres àmbits rellevants en el desenvolupament i benestar de la persona (personal, social i laboral).

La durada d’aquest programa serà de 10 mesos, ja que és necessari que siga superior a 6 mesos per a ocasionar un canvi en la persona. El curs comença el pròxim 22 d’octubre.