La inserció sociolaboral dirigida a persones sol·licitants de protecció internacional és una eina fonamental per a aconseguir la seua inclusió en la societat d’acolliment. Gràcies a la col·laboració del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i el finançament del Fons Social Europeu, des de la Plataforma Social salesiana de Cartagena es treballa a través dels “Itineraris d’inserció sociolaboral individualitzats per a persones sol·licitants de protecció internacional a Cartagena (Múrcia)”.

Per: FISAT

En 2020 van ser ateses 4 persones i en 2021 es té previst acompanyar a 8 persones tant en la millora de la seua ocupabilitat com en la cerca activa d’una ocupació.

A través d’aquests itineraris s’ofereix una atenció personalitzada que atén les necessitats del destinatari en tota la seua dimensió. “Gràcies al treball en xarxa amb altres entitats, amb l’administració pública i amb els propis recursos de la Fundació Ángel Tomás-FISAT a Cartagena, podem derivar a la persona cap a diferents línies d’intervenció: assessorament jurídic, ajudes socials i econòmiques, etc. Esta atenció és molt important perquè contribueix a millorar l’estabilitat de les persones i per tant les possibilitats d’inserció sociolaboral”, explica David Barqueros, director de la plataforma social a Cartagena.

En la inserció sociolaboral es treballen tant les habilitats orientades a la millora de l’ocupabilitat, a través de tallers; aspectes essencials com l’aprenentatge de la llengua espanyola; i la formació, mitjançant cursos de capacitació professional.

L’experiència dels joves sol·licitants de protecció internaciona

Els joves que resideixen en el Pis Inma Bernal per a sol·licitants de protecció internacional són un bon exemple de com es treballa des de FISAT a Cartagena des de l’atenció integral.

“S’acaba de complir un any des de l’obertura a Cartagena del primer dispositiu d’acolliment residencial per a joves sol·licitants de protecció internacional en FISAT, el Pis Inma Bernal. En ell, els quatre joves procedents de països com Gàmbia, Albània i Mali conviuen gràcies al finançament del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i del Fons d’Asil, Migració i Integració, en trobar-se en primera fase dins del sistema de protecció internacional.

Durant aquest any, els xics del Pis Inma Bernal han participat en classes per a millorar el seu nivell de castellà i així afavorir la seua inclusió en la societat espanyola. També han desenvolupat diverses accions formatives orientades a millorar la seua ocupabilitat i poder tindre una primera oportunitat laboral a Espanya (tallers d’habilitats prelaborals i socials, de tècniques i eines de cerca activa d’ocupació, de coneixement del sistema laboral espanyol i drets i deures dels treballadors i treballadores, entre altres.)

Dos d’ells es troben actualment realitzant un curs de capacitació professional de Soldadura amb elèctrode revestit i TIG, en Salesians Cartagena, per a obtindre un certificat de professionalitat de nivell 2. Al mateix temps, els quatre han superat la formació necessària per a obtindre el certificat de Operador de carretó elevador UNEIX 58451. D’altra banda, un d’ells ha realitzat un curs de Auxiliar de magatzem amb FISAT, impartit pel Centre de Formació Sant Nicolás, havent realitzat un període de formació en l’empresa de Cartagena HARIMSA (Farineres del Mediterrani S.A.).

Així, la inserció laboral es converteix en un complement imprescindible en aquest recurs d’acolliment de joves sol·licitants de protecció internacional que contribueix a treballar la seua emancipació i a facilitar que siguen capaces de desenvolupar-se de manera autònoma, amb l’objectiu que, en el moment en què hagen d’abandonar el Pis Inma Bernal, puguen posar en pràctica els recursos i eines adquirides en matèria d’ocupació en aquest temps.

No obstant això, no són bons temps per a trobar un treball. És per això, que actualment es fa més necessària la figura de l’empresa com a aliada imprescindible en els projectes d’inserció laboral. “Empreses que siguen socialment responsables, que estiguen disposades a donar una oportunitat laboral a aquests xics, i que vulguen enfortir els seus equips de treball incorporant totes les capacitats que els xics poden oferir-los després dels períodes de formació específics . Ara, més que mai, l’ocupació es converteix en un factor decisiu en la integració i la inclusió en la societat, i amb la convicció que això pot ser una realitat, treballem dia a dia”, incideix David Barqueros.