Prop d’una trentena de persones voluntàries de la Fundació FISAT han assistit a la trobada “Participar per a transformar”, una jornada formativa i lúdica celebrada en Salesians Villena.

Per: FISAT

La trobada de voluntariat d’enguany s’ha desenvolupat en línia amb el projecte FISAT 2030 per a la promoció i coneixement dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. L’objectiu ha sigut el foment de la participació social per a la consecució dels ODS.

Voluntaris i voluntàries dels diferents projectes i plataformes socials salesianes s’han trobat en la jornada “Participar per a transformar” que es va celebrar el dissabte 25 de març en Salesians Villena.

A través de diferents dinàmiques s’ha treballat la identitat salesiana, el seu estil educatiu i el sistema preventiu de Don Bosco.

Després de la benvinguda de l’equip de Voluntariat de FISAT, Cristina Martínez Ferrando, coordinadora del programa Alraso, va donar a conéixer la dimensió de les plataformes socials salesianes a Espanya, per a posteriorment aterrar en els projectes de la fundació, actualment 45.

La part pràctica va ser dinamitzada per María Lazarán i Verónica Vidal, dues educadores amb una àmplia experiència i trajectòria dins de l’entitat. Mitjançant grups de reflexió es van proposar diverses situacions hipotètiques que es poden donar en la intervenció dels projectes per a analitzar com poder actuar en cada cas.

Andrés Martínez, responsable del Sistema de Protecció Intern (SdPi) de FISAT, va oferir una formació sobre l’entorn protector de l’organització i com actuar en el cas de detectar o ser objecte d’un tracte inadequat.

El colofó de la jornada el va oferir l’actriu, humorista i activista Asaari Bibang. La seua xarrada còmica d’antimasclisme i antiracisme va fer reflexionar i prendre consciència sobre les situacions de discriminació que pateixen moltes persones per ser dona i /o ser racializades.

Asaari va incidir en la necessitat de realitzar un procés de desconstrucció i ser valentes, especialment davant les persones que ens importen, i fer-los conscients de comentaris i punts de vista racistes en els quals incórreguen.

Aquesta jornada ha sigut molt ben valorada pel voluntariat assistent, que en la posterior enquesta de satisfacció ha deixat palesa la importància de la formació i d’aquestes accions que contribueixen a crear vincles amb l’entitat.

Col·labora: Diputació d’Alacant i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l’IRPF.