El programa d’inserció sociolaboral Somos Parte Alacant, de la Fundació Ángel Tomás, ha rebut la visita d’Inmaculada Carda, directora general d’Inclusió Social. Tres mesos després de l’engegada del nou recurs de l’entitat salesiana, Carda ha volgut conèixer personalment el treball realitzat en Somos Parte Alacant.

Per: FISAT

Inmaculada Carda va estar acompanyada per les tècnics, María Jesús Gimisó i Sonia Asunción. Per parte de la Fundació van assitir Ignacio Beltrán, director de la Fundació Ángel Tomás, Rosendo Soler, director de Salesians Alacant, Alicia Martí, coordinadora de Somos Parte i Carlos Torrero, coordinador de Somos Parte Alacant. La visita va consistir en un recorregut per les instal·lacions on es desenvolupa el programa, en Salesians Alacant, en el qual va poder conèixer el treball que realitzen els educadors i educadores, així com saludar als destinataris que participen en els cursos de formació.

El programa Somos Parte Alacant va començar en el mes de setembre amb l’objectiu d’impulsar la ocupabilitat de joves entre 16 i 35 anys, una part de la població que té més dificultats per a accedir al mercat laboral. El programa ofereix itineraris d’inserció sociolaboral i cursos de formació.

Cada participant rep un itinerari individualitzat per a accedir al programa, tenint en compte la seua formació prèvia, experiència professional, motivació cap a la formació i/o ocupació; cercant en tot moment millorar la seua ocupabilitat de cara a competir per accedir al mercat laboral”, explica Carlos Torrero, coordinador de Somos Parte Alacant.

La Fundació Ángel Tomás treballa amb menors i joves en risc o exclusió social, enguany l’entitat compleix 10 anys apostant pels joves i treballant amb ells sempre amb una mirada positiva, creient en les seues possibilitats de canvi i de millora, considerant-los com a protagonistes del seu procés de canvi. “Els itineraris d’inserció sociolaboral són clau en aquest procés d’autonomia”, valora Ignacio Beltrán, director de la Fundació Ángel Tomás. “El treball és bàsic perquè totes les persones puguem tenir unes condicions de vida que garantisquen la cobertura de les nostres necessitats bàsiques i també perquè puguem desenvolupar els nostres objectius personals. A voltes, aquesta tasca es torna molt complicada i necessitem que ens tiren una mà o ens guien en el camí. Per açò Somos Parte és un recurs important en un context en el qual Espanya té una de les taxes d’atur juvenil més altes d’Europa”, remarca.

Pròxima formació

Somos Parte Alacant està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Actualment estan en marxa el curs d’auxiliar de magatzem i de cambrer. Els cursos tècnics s’emmarquen dins dels itineraris formatius que ofereix el projecte Somos Parte Alacant. Es tracta d’una formació 100 % presencial amb pràctiques no laborals. En tots dos casos s’imparteixen habilitats socials, formació prelaboral, coneixements tècnics, carnets (manipulador, carreter…) i pràctiques no remunerades en empreses. El pròxim 26 de novembre començarà un nou curs de “Habilitats socials i orientació laboral”.

Les derivacions dels participants es realitzen des dels propis recursos de la Fundació (Pisos d’emancipació d’Alacant i Elx), recursos de les zones d’influència del projecte (Serveis Socials, Gabinets de desenvolupament local, Espais de Joventut, de les ciutats d’Elx, Alacant, Sant Vicent, Sant Joan, el Campello…), i des d’entitats del tercer sector amb les quals s’estableix una col·laboració. La metodologia a seguir es basa en una progressió d’Orientació, Formació Prelaboral, Formació Ocupacional, Intermediació Laboral i Acompanyament en la inserció.

Somos Parte Alacant atenen en les instal·lacions de Salesians Alacant, Calle Tucumán, 7 o per telèfon en el 647 812 091.