Vicente Enrique Picó, Veri, director de Salesians Borriana, ens acosta a través de la seua xarrada amb Cristina, tècnica de voluntariat i sensibilització de la Fundació Ángel Tomás – FISAT, als projectes de la Plataforma Social de la presència salesiana de Borriana.

Per: FISAT

Les xarrades amb els directors de les presències salesianes, per la seua tasca d’acompanyament en els diferents ambients, són la millor manera de conéixer no sols la fi de cada projecte, en el cas de les plataformes socials, sinó la manera en què es treballa, es viu i se somia.

Veri, en FISAT et conta, ens parla d’afecte, de respecte, de vocació i d’eixa sensació de “no arribar a tot” que comporta el sentit de la responsabilitat.

GAUDEIX DE LA XARRADA COMPLETA AMB VERI EN INSTAGRAM

Plataforma social salesiana de Borriana

La plataforma social de Salesians Borriana té cinc projectes: Residència d’Acolliment de menors Casa Don Bosco, Projecte de Suport Educatiu Porta Oberta; Pis Buzzetti, projecte de pis migratori Pis Don Bosco i Somos Parte per a la inserció sociolaboral.

“Els educadors i educadores fan realitat el somni de Don Bosco. Que els xics més necessitats d’aquesta societat tinguen eixe lloc on se’ls puga atendre, ajudar i que se’ls vulga. En definitiva és el que, encara que no ho demanen, el que més necessiten, l’afecte”.

Veri es refereix a un dels recursos més recents, Pis Don Bosco, la llar de projecte migratori que ja ha complit dos anys, per a joves, menors d’edat no acompanyats.

Al costat de Somos Parte, el programa per a la inserció sociolaboral per a persones en situació de vulnerabilitat, i el PAE són clares respostes dels salesians a la realitat social i el seu compromís amb la comunitat.

“Els/es educadors/es que vaig coneixent són autèntics educadors vocacionats”

La Casa Don Bosco de Borriana és per la seua part el recurs amb més recorregut en l’obra salesiana. És una residència d’acolliment de menors, concertada per la Generalitat Valenciana, amb 12 places per a menors entre 8 i 17 anys.

“L’acompanyament que realitzen els educadors és realment bonic, perquè s’obstinen en això, conforme he conegut a l’equip en els anys que porte a Borriana, he pogut descobrir que hi ha educadors/es molt implicats/des en el seu treball i amb el xiquets. Els xiquets et parlen molt bé dels seus educadors i això diu molt; i els educadors parlen molt bé dels xiquets, que això també diu molt perquè reconeixen que aquestos xiquets han de ser volguts, respectats, promocionats, acompanyats, i això és el que fan i els xiquets ho asseguen i ho transmeten que és el més bonic.

Aquest projecte està donant uns fruits molt bonics”.

Arribar a més

La plataforma social de Borriana atén fins a 50 xiquets, xiquetes, adolescents i joves, a més de les persones destinatàries de Somos Parte, que va començar l’any passat i en el qual col·labora l’Ajuntament de la ciutat.

El PAE Porta Oberta, un recurs preventiu és un altre exemple de la participació activa de la casa salesiana en la comunitat.

“En el PAE atenem xiquetes i xiquets derivats de serveis socials de l’ajuntament de Borriana. Comencem amb 12, hem pogut acollir fins a 18 però podrien ser molts més. Són molts els xiquets i les xiquetes que actualment necessitarien aquest servei educatiu ací a Borriana, estem posant el nostre granet d’arena, però és eixa sensació que et quedes curt i que t’agradaria arribar a més…”

“Allí on estem, hem d’estar amb els braços oberts i atents a la realitat que ens envolta.

Hem de fer una lectura de la realitat i donar resposta, ficar-nos en el fang, no quedar-nos de portes endins, volem formar part d’eixa revolució del Papa Francesc, l’Església en eixida. Els salesians sempre hem estat en aquesta actitud. Queda molt camí per fer”, reconeix.

“Les necessitats són moltes, per desgràcia cada vegada són més i tens la sensació de no arribar, però estem en això i tant de bo puguem implicar moltes persones. Implicar moltes persones de bona voluntat, en aquests projectes, persones que se senten interpel·lades per les dificultats d’aquests xavals. Hem de sumar”.

I en eixe arribar a més Veri fa una crida:

“Veniu i veureu. Ací a Borriana la millor manera de poder recaptar ajudes o compromisos és que puguen vindre a veure el que està ‘coent-se’ en Salesians Borriana, en les plataformes. És la manera que si algú vol col·laborar d’alguna manera sàpia on van els diners, conéixer les necessitats i poder aportar a aquests xavals de la seua ciutat que els salesians estan acollint, acompanyant i educant. Que vinguen i que contacten amb nosaltres”.

 

Coneixes els projectes socials de la teua casa salesiana?

Entra en: https://www.fisat.es/contigosomosmas/

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb els projectes socials de la Fundació Ángel Tomás- FISAT

FISAT et conta. Activitat per a la promoció del voluntariat i el compromís social. Desenvolupa: Voluntariat i Sensibilització. Col·labora la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a través de la convocatòria de l’IRPF.