El voluntariat en la Fundació FISAT Salesians Social és un valor en alça. L’entitat ho sap però també cadascuna de les persones que formen part d’ell han de ser conscients. Són una força i un talent necessaris per a construir la societat que volem, on totes les persones tinguen cabuda.

 

Per: FISAT

Per a abraçar esta força i fer-la créixer, una any més s’ha celebrat la Jornada de Voluntariat de FISAT, esta vegada a València, per a fer-la coincidir amb la visita del Rector Major a la presència salesiana de sant Antoni Abat en el seu 125 aniversari i tindre també l’oportunitat de comptar amb la seua presència.

T’expliquem com va ser el moment de la trobada amb el Rector Major ací.

Prop de 50 persones voluntàries, acompanyades per treballadores i treballadors dels projectes en els quals desenvolupen el seu voluntariat es van trobar en esta jornada que conjuga formació amb oci. És una oportunitat d’estrényer llaços entre totes les persones voluntàries de l’entitat, que coneguen les diferents funcions que desenvolupen i com a cadascun d’ells i elles els enriquix i aporta. I sobretot, és una ocasió clau per a reflexionar en conjunt sobre com millorar el voluntariat. Quines necessitats tenen? Quines dificultats troben? Com se senten? Com podem continuar treballant la relació entre voluntariat i entitat per a millorar i continuar creixent?

D’esta trobada s’han extret moltes idees i conclusions que l’equip tècnic de voluntariat de FISAT podrà utilitzar per al desenvolupament de noves estratègies.

2003: l’inici d’una gran història

La Jornada de Voluntariat, que va començar al matí, va transportar a totes les persones assistents fins a l’any 2003. Per què esta data? Va ser l’any en què va nàixer l’ara Centre de Dia Entre Amics. La seua directora, Sonia Humada, va explicar com es va gestar este projecte que va nàixer de l’entusiasme i el compromís d’un grup de joves del centre juvenil de salesians Sant Joan Bosco per a donar resposta a una realitat social que requeria atendre.

En coordinació amb els servicis socials de la zona, estos joves van iniciar un projecte de suport educatiu per a donar un reforç acadèmic a xiquets, xiquetes i adolescents del barri als qui la seua situació social i familiar afectava en el rendiment escolar, en l’assistència a classe, etc.
Actualment el centre de dia Entre Amics és un projecte concertat per la Generalitat Valenciana que acompanya a més de 30 xiquetes, xiquets i adolescents. I un clar exemple de com el voluntariat és capaç de generar i liderar espais transformadors.

Les Nits de FISAT amb Lamine Thior

La trobada de Voluntariat va tancar amb la invitació al monòleg de l’humorista, actor i activista Lamine Thior. Dins del programa de sensibilització de la fundació FISAT, Les Nits de FISAT continuen acostant artistes que interpel·len sobre el racisme a través de diferents disciplines i ajuden a la reflexió, al desaprenentatge i a la reconstrucció dels punts de vista i actituds així com a la construcció d’un nou relat per a combatre els discursos d’odi cap a persones racialitzades i/o migrants.

Les jornades de voluntariat són una acció del Voluntariat de FISAT, finançades a través de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, a través de l’IRPF.